32 C
Пловдив
събота, септември 23, 2023

Инспекцията по труда: Работодателите да минимизират риска при работа в горещините

Инспекцията по труда напомня на работодателите, да предприемат мерки за минимизиране на риска при работа в горещините. При работа на открито се препоръчва въвеждане на повече почивки и ако се налага – промяна на работното време, за да се избегнат часовете с най-високи температури. Тези мерки задължително се предприемат, когато от Националния институт по метеорология и хидрология е подаден червен или оранжев код за опасни климатични явления.

От трудовата инспекция обръщат внимание на работодателите, при горещо време, приоритетно да осигурят колективни средства за защита, за да минимизират риска от топлинен удар. Трябва да осигурят достатъчно количество питейна вода и други течности. Да осигурят места за почивка, в които работниците биха могли да възстановят температурния си баланс. През топлите месеци оптималните стойности на температурата в помещения и работни места на закрито са от 22 до 25 градуса за лека физическа работа. От 20 до 23 при средно натоварване и при тежък физически труди между 18 и 21 градуса.

При дейности на закрито, когато производствените процеси се извършват при много високи или много ниски температури – например леене на метали или работа в хладилни помещения се препоръчва.да се осигуряват по-чести почивки. От инспекцията напомнят, че излагането на топлина увеличава риска от настъпване на трудови злополуки.

Related Articles

След ремонт: Превръщат обсерваторията на Благоевград в туристически център

Започва мащабен ремонт и трансформация на обсерваторията в Благоевград, информират от администрацията в града. Сградата ще стане дом на нова туристическа атракция - дигитален...

След реставрация: Откриват официално Къща „Павлити“ в Стария Пловдив

Общински институт „Старинен Пловдив“ ще открие официално след реставрация една от архитектурните перли на Стария град - Къща „Павлити“. Събитието е утре - 19...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ