13 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

Инспектираха строежа с евросредства на модерна жп линия край Чирпан

Влаковете в участъка Пловдив- Бургас ще се движат със 145 км в час

Представители на Европейската комисия инспектираха напредъка по строително-монтажните дейности на ЖП линията Оризово-Михайлово, част от линията Пловдив-Бургас. Тя се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 година“.

Ремонтните дейности в участъка стартираха през май 2021-ва година и са част от плановете за увеличаване на достъпността, бързината и екологията, към които се стреми ЕС при реализирането на мащабни проекти за реконструкция и модернизация на ЖП сектора в България.

Реконструираният участък край Чирпан е с дължина 37 километра и вече е изградена двойна железопътна линия по трасето. „Първо ще постигнем по-висока скорост на движение на влаковете – средната скорост на движение от Пловдив до Бургас ще бъде 145 км в час“, обяви и Иван Бакалски, ръководител на проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас“. Проектът предвижда изграждане на нов железен път, контактна мрежа и тунел с дължина 835 метра, както и ново приемно здание в гара Оризово и рехабилитация на съществуващата гара Чирпан.

Грижата за културното наследство е също част от съпътстващите дейности по оперативната програма. Край Чирпан са открити шест археологически обекта от различни епохи, които са проучени от археолозите.

„Те датират от от VI-то хилядолетие преди Христа до 14 век от новата ера, тоест от времената на Второто българско царство“, обясни археологът Петър Лещаков.

При ремонтите на гара в Стара Загора пък бе открита капсула на времето, вградена в строежа на сградата преди повече от 40 години. Тя ще бъде запазена и върната на мястото си с ново послание към бъдните поколения.

Related Articles

АПИ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществена поръчка за строителен надзор при укрепване на 15 свлачища по републиканската пътна мрежа. Индикативната й стойност е 3 723...

Пловдив: Обявиха обществената поръчка за изпълнител на реконструкцията на кино „Космос“ Пловдив

Зелена светлина за реконструкцията на знаковото за Пловдив кино "Космос", обявиха от общината в града. Техническият проект, изготвен от проектантско студио „Тектоника-Б“ ООД, е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ