13 C
Пловдив
неделя, април 21, 2024

Инвестират над 150 милиона лева в Летище София до края на 2025 година

До 2030 година трябва да бъде изграден и новия Терминал 3

Операторът на летище София -„СОФ Кънект“ обяви плановете си за ускорено инвестиране в столичното летище до края 2025 г. Повече от 50 млн. лв. годишно ще бъдат влагани в развитието на летището в следващите три години. Така общо за целия срок на концесията инвестициите в развитието на българското летище ще надвишат 1,2 млрд. лв. „Работим активно и по подобряване на въздушната свързаност на града и страната – повече дестинации от летище София означават създаване на нови бизнеси и още работни места, а също и популяризиране на страната в международен мащаб“, заяви Хесус Кабайеро – изпълнителен директор на летището.

Инвестиционната програма е част от по-широката стратегическа цел, с която до 2030 г. ще има петзвездно регионално летище и трети пътнически терминал. Подобряване на пътническото преживяване, приложението на зелената енергия, чистата околна среда и устойчиво развитие са сред основните приоритети в плана за модернизация на летище София.

Основните инвестиционни проекти са:

Строеж на 20-мегаватов фотоволтаичен парк, който да посрещне енергийните нужди на летищния комплекс. Първите пет мегавата ще бъдат внедрени още преди 2025 г.

Изграждане на напълно нов Терминал 3 до 2030 г.

Пълна реконструкция на сградата на Терминал 2, който ще поеме и полетите от Терминал 1, както и изграждане на 3 нови обществени паркинга.

Удвояване на гишетата за регистрация на пътници и увеличение на линиите за проверка сигурност и граничен контрол.

Подобряване на пътническото преживяване чрез нова търговска зона от почти 2000 м2, напълно нова зона с ресторанти и заведения.

Внедряване през 2023 г. на нова модерна и ефективна система за управление на багажи. 3 нови пътнически ръкави, с възможност за обслужване и на ширококоропусни самолети за полети на дълги разстояния.

Ремонт и подобрение на летателното поле, включително пистата.

В края на април Летище София избра проектант за реконструкцията на Терминал 2. Това е студиото ИПА, което наскоро представи проекта си за реконструкцията на стадион „Българска армия“ в Борисовата градина.

Снимка: Летище София

Related Articles

Лекции, работилници и конкурси в Седмицата на ландшафтната архитектура

започва на 22 април в Лесотехническия университет в София, информират организаторите. Програмата е богата и включва различни тематични активности. Предизвикателство за студентите е...

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ