8 C
Пловдив
четвъртък, декември 7, 2023

Имотите в Пампорово най-евтини сред планинските ни курорти

С над 25 на сто на годишна база са нараснали цените на ваканционни имоти в някои от курортите в страната, според анализ на Bulgarian Properties на жилищния пазар в страната за 2022 г.

Един от факторите за това е недостатъчното предлагане, коментират от компанията. И допълват, че дълги години в повечето курорти, за разлика от големите градове, липсваше ново строителство. Това задълбочи липсата на предлагане през 2022 г., когато и много продавачи се изтеглиха от пазара.

Според анализа и pariteni.bg търсенето на имоти в курортите е както от българи, така и от чужденци, като основните дестинации за чужденците продължават да бъдат Банско и Слънчев бряг, докато в останалите морски и планински курорти купувачите са основно българи.

Най-скъпи са имотите в Боровец от планинските курорти, но той е и най-предпочитан сред планинските курорти. Средната цена там за 2022 г. е 850 евро/кв. м (спрямо 770 евро/кв. м година по-рано). Средната покупна цена на апартаментите в Боровец е нараснала от 48 300 евро през 2021 г. до 60 500 евро през 2022 г.

Средната цена на имотите в Банско за 2022 г. е 555 евро/кв. м, като през последното тримесечие на годината отчита средна цена 685 евро/кв. м. Средната цена на закупените апартаменти достигна близо 50 000 евро.

В Пампорово са най-ниските цени за имот в планински курорт, където могат да се закупят имоти на около 450 евро/кв. м, а като средна покупна цена за 2022 г. – около 40 000 евро.

Related Articles

Строежът на нова детска градина в Пловдив приключи, отваря през януари

Изграждането на новата детска градина „Каменица“ в район „Централен“ на Пловдив започна преди две години и вече е на етап оборудване и обзавеждане. Очаква...

Подобряват енергийните характеристики на Младежкия център в Димитровград

Община Димитровград спечели нов проект по Плана за възстановяване и устойчивост. Обектът на интервенция е сградата на Детския и младежки център, който се намира...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ