27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Изложба „20 архитектурни проекта срещу климатичните промени“

Камарата на архитектите в България (КАБ) кани на откриването на пътуващата изложба „20 архитектурни проекта срещу климатичните промени“ на Архитектурния съвет на Европа (АСЕ). Събитието ще се състои на 22 март от 17:00 часа в Централния дом на архитекта на ул. „Кракра“ 11. Изложбата ще бъде открита от президента на АСЕ арх. Рут Шагеман.

Архитектурно-строителният сектор е отговорен за 39% от глобалните въглеродните емисии, които оказват негативно влияние върху околната среда. Прогнозите показват, че през следващите 40 години ще бъдат построени 230 милиарда кв. метра, добавяйки еквивалента на площта на Париж към планетата всяка седмица, или еквивалентната площ на Япония всяка година.

Отдавна Архитектурният съвет на Европа информира институциите на ЕС и държавите – членки за въздействието на строителния сектор върху околната среда. Насърчава икономическите, социалните и екологичните ценности на архитектурата, която е основна движеща сила в прехода към по-устойчива жизнена среда и е важна част от намирането на решения за справяне с климатичните промени. Необходими са спешни и амбициозни действия за намаляване на въглеродните емисии и въвеждане на енергийно-ефективни решения в сградния сектор, смятат от АСЕ.

Изложбата представя 20 устойчиви архитектурни проекта, реализирани в 16 държави – членки на Европейския съюз. Проектите впечатляват с иновативни и отговорни към околната среда методи на проектиране и строителство. Представят нови подходи, основани на откритост, креативност, дълготрайност и не на последно място красота. Изложбата показва, че всеобхватният архитектурен подход може да генерира и интегрира фундаментално различни системи с цел създаване на креативни и адаптивни сгради и градски проекти.

Експозицията ще бъде открита в рамките на Международните дни на европейската регулирана професия архитект, които са от 22 март до 2 април в Централния дом на архитекта (ЦДА). Предвиждат се редица международни събития с участието на архитекти от всички държави – членки на Европейския съюз. Събитието се организира от КАБ и цели да допринесе за разбирането на отговорността на архитектурната професия, която има ключова роля за формирането на заобикалящата ни жизнена среда.

Related Articles

Зона за отдих и спорт ще правят в пловдивското село Брестник

С решение на правителство се променя статутът на имот в село Брестник от публична на частна държавна собственост и се прехвърля в собственост на...

През уикенда: Ретро влак по пътя на теснолинейката Септември – Велинград

Влак с ретро вагони пътува събота и неделя през юли по маршрута от гара Септември до гара Велинград и Цветино, съобщиха от пресцентъра на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ