24 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите. Промените включват изграждане на нова BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на конфликтната велоалея от тротоара покрай парка на НДК и мерки за пътна безопасност. Проектът бе представен от зам.-кмета по транспорт инж. Илиян Павлов.

„Въпрос на време е този дългоочакван проект за трансформация на булевардите „Патриарх Евтимий”, „Витоша”, “Фр. Нансен” и „Ген. Скобелев” да се случи. Искам да успокоя живущите, че решението е максимално балансирано и са включени тeхните искания. В нито един участък паркирането не се забранява, а създаваме нови компенсаторни паркоместа на бул. „Витоша“ и отваряне на нов паркинг на ЦГМ с допълнителни 50 места“, обяви зам.-кметът Павлов.

По думите му, този проект е бил отлаган повече от 10 години и е дошло времето да бъде изпълнен. „Започва летният строителен сезон и предвид големият обхват и сложността на проекта, възнамеряваме да го направим през следващите седмици. Зависими сме от подходящи метеорологични условия, но и искаме да го изпълним когато София е празна, за да не се образува трафик и да не затрудняваме ежедневието на гражданите”, подчерта той.

Общинските съветници изтъкнаха, че с този проект се решават редица натрупали се проблеми и се създават удобни алтернативи за всички участници в движението. „С новата BUS лента ще ускорим движението на тролейбусите, които се използват от десетки хиляди пътници всеки ден. С велосипедната алея свързваме не само пл. „Руски паметник” с ул. „Граф Игнатиев”, но и 7 съществуващи трасета в единна и удобна мрежа.“ – каза Андрей Зографски, зам.-председател на Комисията по транспорт, и добави, че се предвижда и подобряване на градската среда и пътната безопасност.

Управляващите обърнаха внимание, че това ще бъде първата цялостна трансформация на градската среда в София, в която се ползват модерни и естетични материали за обезопасяване на пешеходните пресичания и подобряване на достъпа на спирките на градския транспорт чрез поставяне на специални платформи.

Related Articles

Сливен временно отлага изграждането на фотоволтаичен парк

Сливен отлага временно инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаичен парк. Това коментират от администрацията в града. Темата ще бъде отново дискутирана през есента,...

На среща: Представят стъпките на България в енергийния преход към климатична неутралност

Хабитат България работи за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на домакинствата, в рамките на новите климатични политики и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ