23 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Изграждат нови физкултурни салони и площадки в близо 500 училища

Министерството на образованието и науката (МОН) започва работа по програма за изграждане на нови физкултурни салони и открити спортни площадки, ремонт или цялостно обновяване на вече съществуващите такива в 496 училища в страната, съобщиха от пресцентъра на образователното ведомство. Списъците с одобрените по проекта образователни институции са публикувани в сайта на МОН.

Програмата е разделена на три модула. Първите два са за проектиране и изграждане на нови физкултурни салони и за основен ремонт на съществуващи салони. Финансиране по тях ще получат общо 120 училища, а одобрените средства са в размер на над 137,5 млн. лева. По третия модул – “Изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки“, са одобрени проектите на 376 училища. Тяхната обща стойност е малко над 50,6 млн. лева.

Целта на програмата е да се подобри спортната култура и физическото възпитание на учениците чрез модернизиране на спортната база на училищата, както и създаване на условия за пълноценното й използване. Това ще помогне за провеждане на редовните часове по физическо възпитание и за организиране на дейности извън учебния план.

Целта е, при успешна реализация на проектите, до края на 2027 г. в близо една четвърт от училищата в страната да бъде изградена нова, модерна спортна база. Крайният срок за изпълнение на всички дейности е 31 декември 2027 г., уточняват от МОН.

Related Articles

Започва почистването на р. Марица в Пловдив

Започва дългоочакваното почистване на река Марица в Пловдив. Дейностите ще бъдат изпълнени от софийската фирма „БКС – Озеленяване“. Срокът е 90 дни. Работата е...

Спортното министерство осигурява средства за ремонт за спортни училища в страната

Министерството на спорта осигури 15,6 милиона лева за ремонт в държавните спортни училища. Те се нуждаят от финансова подкрепа, за да обезпечат нормален учебен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ