27 C
Пловдив
петък, юни 14, 2024

Изграждат интермодален хъб за превоз на стоки

Трите терминала ще бъдат разположени в Пловдив, София и Бургас

„Тракия икономическа зона“ със свои партньори от Италия ще изгради мащабен интермодален хъб с три терминала в Пловдив, Бургас и София. Те ще осигуряват превозването на стоки като се използва комбиниран транспорт — шосеен, железопътен, воден и въздушен.

Намерението за тази мащабна инвестиция беше потвърдено в “Меморандум за разбирателство и партньорство”, който бе подписан между ТИЗ и публично-частното италианско дружество “Gruppo UniRetiCon” в присъствието на областния управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, заместник-министъра на регионалното развитие Ангелина Бонева и делегацията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„Документът е началото на едно сериозно партньорство, което цели да развие икономическия потенциал на България с лидерството на ТИЗ, заяви при подписването изпълнителният директор на зоната Пламен Панчев. Той обясни, че средствата ще бъдат осигурени чрез различни финансови инструменти и проектът ще бъде реализиран чрез публично-частно партньорство с българската и италианската държава. По думите му специално за ТИЗ ще бъде много важно включването на летище Пловдив в този своеобразен транспортен хъб, за да се постигне сериозен ръст на карго и пътническите полети.

Инж. Панчев представи и Концепцията за интегрирани териториални инвестиции, по която работят заедно: общините Пловдив, „Марица“ и Куклен, ТИЗ, сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“ и Електроенергиен системен оператор. Концепцията е насочена към устойчиво развитие на ТИЗ чрез повишаване атрактивността на индустриалните паркове за привличане на инвестиции и високотехнологични производства. В дейностите са включени изграждане на логистични и промишлени помещения за нуждите на вече установени инвеститори, както и за бъдещи такива с акцент към малките и средни предприятия.

Припомняме, че в Пловдив с европейско финансиране по ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г. беше изграден първият в страната интермодален терминал. Превозването на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето за цяла Европа. Това са модерни места, където бизнесът да може лесно да претоварва товарите си и да използва възможностите на комбинирания транспорт.

Related Articles

Започва ремонт на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Община Варна започва обновяване на 140 спирки на градския транспорт. Дейностите включват почистване, измиване и отстраняване на счупени покрития на спиркозаслоните, информират от администрацията...

Правят 11 индустриални зони в Северна България

Ще бъдат финансирани с близо 207 млн. лв. от Плана за възстановяване Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ