15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Изграждат интермодален хъб за превоз на стоки

Трите терминала ще бъдат разположени в Пловдив, София и Бургас

„Тракия икономическа зона“ със свои партньори от Италия ще изгради мащабен интермодален хъб с три терминала в Пловдив, Бургас и София. Те ще осигуряват превозването на стоки като се използва комбиниран транспорт — шосеен, железопътен, воден и въздушен.

Намерението за тази мащабна инвестиция беше потвърдено в “Меморандум за разбирателство и партньорство”, който бе подписан между ТИЗ и публично-частното италианско дружество “Gruppo UniRetiCon” в присъствието на областния управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, заместник-министъра на регионалното развитие Ангелина Бонева и делегацията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„Документът е началото на едно сериозно партньорство, което цели да развие икономическия потенциал на България с лидерството на ТИЗ, заяви при подписването изпълнителният директор на зоната Пламен Панчев. Той обясни, че средствата ще бъдат осигурени чрез различни финансови инструменти и проектът ще бъде реализиран чрез публично-частно партньорство с българската и италианската държава. По думите му специално за ТИЗ ще бъде много важно включването на летище Пловдив в този своеобразен транспортен хъб, за да се постигне сериозен ръст на карго и пътническите полети.

Инж. Панчев представи и Концепцията за интегрирани териториални инвестиции, по която работят заедно: общините Пловдив, „Марица“ и Куклен, ТИЗ, сдружение „Клъстер Тракия икономическа зона“ и Електроенергиен системен оператор. Концепцията е насочена към устойчиво развитие на ТИЗ чрез повишаване атрактивността на индустриалните паркове за привличане на инвестиции и високотехнологични производства. В дейностите са включени изграждане на логистични и промишлени помещения за нуждите на вече установени инвеститори, както и за бъдещи такива с акцент към малките и средни предприятия.

Припомняме, че в Пловдив с европейско финансиране по ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г. беше изграден първият в страната интермодален терминал. Превозването на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето за цяла Европа. Това са модерни места, където бизнесът да може лесно да претоварва товарите си и да използва възможностите на комбинирания транспорт.

Related Articles

Готов е Оздравителният план за столичния Завод за отпадъци

Готов е Оздравителният план на Столичното предприятие за третиране на отпадъци /СПТО/. Той е разработен след получения през януари...

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ