27 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Изграждат анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци в Русе

Започна строителството на анаеробна инсталация за биоразградими отпадъци в Русе. Дейността е част от проекта „Проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на Регионално сдружение за управление на отпадъците Русе“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“. Съфинансирането е от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и с национални средства.

Основната цел на проекта е изграждането и въвеждането в експлоатация на инсталацията и осигуряването на разделното събиране на биоразградими отпадъци от общините членове на РСУО – Русе. По този начин ще се създаде допълнителен капацитет за рециклирането им, което ще доведе до намаляване на общото количество депонирани отпадъци, в съответствия с целите на ОПОС 2014-2020 г.

След изграждането ѝ инсталацията ще позволява безкислородното третиране на биоразградими отпадъци, от които впоследствие се получава компост, както и метан за електропроизводство и топлинна енергия.

Това е едва третата за България анаеробна инсталация. Чрез нея общината се стреми да подобри управлението на отпадъците в Русе и да смекчи вредното им въздействие върху климата.

Общият бюджет на проекта е 34 383 754, 21 лв. Партньори са общините Сливо поле, Иваново, Тутракан, Ветово.

Срокът за изпълнение е 31 декември 2023 г.

Related Articles

„Архитектурният дух на Варна“ – четвърто издание на изложбата в галерия „Арт Маркони“

„Архитектурният дух на Варна” е мотото на четвъртото издание на изложбата, която всяка година галерия „Арт Маркони” и художниците, с които работи, посвещава на...

Община Калояново с проект за подмяна на уличното осветление

Енергийно-ефективна реконструкция на уличното осветление във всички населени места на територията й започва Община Калояново. Дейностите са по проект “Подкрепа за енергийно ефективни системи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ