12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Изготвят стратегическа карта за шума в Пловдив

Ще замерват шумовите нива от трафика, жп транспорта и промишлеността

Един от най-активно заселените градове у нас след столицата, Пловдив започва изследване относно шума.

Предстои пловдивчани да разберат кой район е най-шумният в града, както и кой е най-големият източник на шум в околната среда. Община Пловдив ще сключи договор с фирма, която да разработи стратегическа карта за шума.

След проведена обществена поръчка заданието ще струва 80 400 лева. В рамките на една година – до юли 2024 г. документът трябва да е готов.

Стратегическата карта за шум (СКШ) трябва да определи степента на шумовото натоварване в околната среда чрез измерване, оценка и картотекиране на шумовите нива. Като основни източници на шум ще се изследват: автомобилният транспорт (интензивният трафик, като се вземе предвид настилката), железопътният транспорт, въздушният транспорт, промишлеността в града и прилежащите зони.

След като се нанесат шумовите нива от различните източници ще се посочат районите с констатирано превишаване стойностите на показателите за шум, които могат да предизвикат вредно въздействие върху здравето на хората.

Анализ ще покаже и до каква степен са ефективни предприетите до момента мерки за ограничаване и намаляване на шума на територията на Пловдив.

Related Articles

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...

Обсъждат концепцията за подобряване на транспортната свързаност в Софийска област

На 22 април в 3 общини на Софийска област ще се проведат срещи за подобряването на транспортната свързаност в региона. Обществените обсъждания на концепцията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ