10 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

ЗУТ предвижда: Край на бетона по морските плажове

На “Иракли”, “Кара дере” и “Корал” изграждане на туристически обекти или други сгради ще бъде напълно невъзможно. Строежите до брега на зелените плажове, които са за природосъобразен туризъм, ще бъдат изцяло забранени, независимо дали вече има влезли в сила общи или устройствени планове. Това предвиждат приети на първо четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които предстои да бъдат гласувани и на второ четене, пише Труд бг.

Сред плажовете за природосъобразен туризъм са “Иракли”, “Кара дере” и “Корал”, зад които изграждане на туристически обекти или други сгради няма да се разрешава.

Разстоянието, зад което строителните дейности зад тези плажове ще бъде забранено, е 500 метра. С промените в закона се завишават и санкциите за незаконно поставяне на преместваеми съоръжения, като изграждане на временни заведения или поставяне на сергии на плажовете и прилежащата им акватория.

Вместо строителният министър вече министърът на туризма ще одобрява схемите за поставяне на бараки и сергии край плажовете, след което на тяхна база главните архитекти ще могат да издават съответните разрешения.

Related Articles

Реставрират Форумите Юг и Изток с пари от проекта „По пътя на Античността“

Финансирането е след одобрена концепция за общ туристически маршрут на Пловдив, Стара Загора и Хисаря Пловдив, Стара Загора и Хисаря ще създадат съвместен мащабен туристически...

Кметът на Свищов с книга за драматични моменти от историята на града

Описва пораженията от земетресението във Вранча през 1977 и отражението му върху архитектурата и хората Пораженията от опустошителното земетресение във Вранча върху архитектурата и развитието...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ