Зелена светлина: Немски инвеститор изгражда завод за преработка на кварцов пясък в Дулово

0

Инвестиционното намерение за изграждане на завод за преработка на кварцов пясък в Дулово е на прага на реална реализация. На сесия преди броени дни съветниците дадоха съгласие на „Каолин“ ЕАД за продажбата на няколко терена, които са частна общинска собственост. Дружество ще разработи две находища на кварц-каолинова суровина, ще изгради железопътна връзка и друга транспортна инфраструктура, включително газопровод до Дулово с дължина над 30 километра. Средствата, които компанията ще вложи в проекта са 80 млн. евро.

Припомняме, че близо година общинските съветници спираха ключовия проект на германския инвеститор, за изграждането на нов завод за преработка на каолин и кварцов пясък. Настоящото съгласие дава зелена светлина за начинанието и отваря нови перспективи за хората от района.

След започване на добива на каолин, под формата на концесионни такси, в бюджета на общината се очаква да влязат около милион и половина лева годишно. С реализирането на проекта ще бъдат разкрити и близо 500 работни места.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си