13 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

Зелена светлина: Немски инвеститор изгражда завод за преработка на кварцов пясък в Дулово

Инвестиционното намерение за изграждане на завод за преработка на кварцов пясък в Дулово е на прага на реална реализация. На сесия преди броени дни съветниците дадоха съгласие на „Каолин“ ЕАД за продажбата на няколко терена, които са частна общинска собственост. Дружество ще разработи две находища на кварц-каолинова суровина, ще изгради железопътна връзка и друга транспортна инфраструктура, включително газопровод до Дулово с дължина над 30 километра. Средствата, които компанията ще вложи в проекта са 80 млн. евро.

Припомняме, че близо година общинските съветници спираха ключовия проект на германския инвеститор, за изграждането на нов завод за преработка на каолин и кварцов пясък. Настоящото съгласие дава зелена светлина за начинанието и отваря нови перспективи за хората от района.

След започване на добива на каолин, под формата на концесионни такси, в бюджета на общината се очаква да влязат около милион и половина лева годишно. С реализирането на проекта ще бъдат разкрити и близо 500 работни места.

Related Articles

Община Карлово се включва в проекта за водородна долина

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов обсъди с ректора на Тракийския университет в Стара Загора проф. д-р Добри Ярков участието на Общината в проекта...

Училище „Максим Горки“ в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Осигурено е финансиране за изграждане на допълнителна сграда към Средно училище „Максим Горки“ в Стара Загора, информират от Общината. Разширението ще е в югозападната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ