11 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

Зелена светлина: Немски инвеститор изгражда завод за преработка на кварцов пясък в Дулово

Инвестиционното намерение за изграждане на завод за преработка на кварцов пясък в Дулово е на прага на реална реализация. На сесия преди броени дни съветниците дадоха съгласие на „Каолин“ ЕАД за продажбата на няколко терена, които са частна общинска собственост. Дружество ще разработи две находища на кварц-каолинова суровина, ще изгради железопътна връзка и друга транспортна инфраструктура, включително газопровод до Дулово с дължина над 30 километра. Средствата, които компанията ще вложи в проекта са 80 млн. евро.

Припомняме, че близо година общинските съветници спираха ключовия проект на германския инвеститор, за изграждането на нов завод за преработка на каолин и кварцов пясък. Настоящото съгласие дава зелена светлина за начинанието и отваря нови перспективи за хората от района.

След започване на добива на каолин, под формата на концесионни такси, в бюджета на общината се очаква да влязат около милион и половина лева годишно. С реализирането на проекта ще бъдат разкрити и близо 500 работни места.

Related Articles

Фестивалът LUNAR преобразява най-красивите сгради, паркове и площади в София

В ход е подготовката на третото издание на форума В четири поредни вечери, между 9 и 12 май, артисти от цял свят ще разкажат истории,...

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ