15 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

За 22 септември: Екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност” в Търново

Екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност” ще е част от акцентите в програмата на Велико Търново, посветена на 114 години от обявяване на Независимостта на България.

Любителите на историята от всички възрасти ще тръгнат в 10:00 часа на празничния ден – 22 септември от църквата-музей „Св. Димитър Солунски”, ще преминат през църквите „Св. 40 мъченици” и „Св. св. Петър и Павел”, след което през Асеневата порта ще стигнат до Пирамидата на Независимостта на крепостта „Царевец“. Всяка една от спирките ще бъде съпроводена с беседа от специалистите към Регионалния исторически музей.

Тази година в традиционната разходка с беседи няма да бъде включен Музей „Възраждане и Учредително събрание“ заради ремонтни дейности, но гостите ще могат да се присъединят към празничното шествие от Царевец до паметника „Майка България”, където ще бъдат поднесен благодарствен венец.

Празничният ден ще завърши с аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” и илюминации.

Related Articles

Русе ще има нов парк

Проект за изграждането на нова зелена зона спечели община Русе. Той предвижда изграждането на парк в кв. „Здравец-Изток“ върху общински имот на бул. „Липник“...

АПИ с 16 концепции за интегрирано градско развитие

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 16 проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият бюджет на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ