11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

За 10 години: Стара Загора поема управлението на 4 археологически обекта

Държавата предоставя безвъзмездно за управление на Община Стара Загора няколко археологически недвижими културни ценности – публична държавна собственост за срок от 10 години. Това са:

1. Античен комплекс при Западната порта на крепостта Августа Траяна, намиращ се в Стара Загора, кв. Възраждане, заемащ площ от 6852 кв. м.

2. Античен комплекс в южната част на Августа Траяна (Археологически обект „Централен площад“), намиращ се в Стара Загора, с площ от 12 657 кв. м.

3. Останки от антична сграда с мозаичен под и защитно монолитно покритие и подход за посетители, в Стара Загора, бул. ,,Митрополит Методи Кусев“ № 34, с площ от 120 кв. м.

4. ,,Неолитни жилища“ в източната част на селищна могила „Окръжна болница“, със застроена площ 363 кв. м, включваща експозиционна зала и сервизни помещения.

Дейностите, свързани с опазване на културните ценности и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности, ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей – Стара Загора.

Related Articles

Болница за източно лечение ще строят в Сапарева баня

Проектирането е възложено на Amfion Architecture Studio Здравен болничен център за корейска медицина се планира да бъде изграден в община Сапарева баня, информират от администрацията....

Летище Русе с удостоверение за експлоатационна годност

В следващите 12 месеца предстои изработването на Генерален план на дружеството Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) издаде на „Еърпорт Русе“ удостоверение за експлоатационна...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ