21 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

За Нова година: Пускат движението по централната софийска улица „Цар Иван Шишман“

Загражденията в двата края на ремонтираната отсечка на централната софийска улица „Цар Иван Шишман“ – между ул. „Паренсов“ и ул. „Гурко“, се очаква да бъдат премахнати до края на декември, съобщиха от Столична община за в. „Сега“. След това ще бъде възстановено и автомобилното движение в участъка въпреки многобройните призиви улицата да остане изцяло пешеходна, както е в момента, след тоталната промяна на улицата и понижаването на височината на тротоарите.

От „Московска“ 33 обаче потвърждават, че възнамеряват да реализират първоначалния си проект. В частта между ул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Аксаков“ да се въведе зона за съвместно движение на пешеходци, велосипедисти и автомобили. „Планирано е ограничение на скоростта до 20 км/ч. Запазват се съществуващите забрани за движение на ППС, както и посоката на движение на ул.„Цар Иван Шишман“. Предвиденото паркиране е надлъжно, с режим на краткотрайно платено паркиране до 2 часа (синя зона). Пътната настилка е с широчина 6 м, с бордюр с височина 3 см, разграничаващ улично платно и тротоар“, изброяват от Столична община. Преди автомобилите да се завърнат на ул. „Цар Шишман“, с цел безопасност на учениците, ще бъдат монтирани отново предпазните огради пред двете училища – 7-о СУ „Св. Седмочисленици“ и 133-о СУ „А. С. Пушкин“.

Искането след ремонта ул. „Шишман“ да се обособи като пешеходна зона бе поставяно многократно от граждани и в общинския съвет. Основни противници на идеята обаче са живеещи в района. През 2021 г. хора от квартала организираха подписка срещу поставянето на маси и столове пред заведенията по улицата. Ремонтът на първия участък от „Шишман“ започна в началото на август тази година. Негов изпълнител, както и на обновлението на част от съседната улица „6-ти септември“, е компанията „Парсек Груп“ ЕООД, чиято оферта бе на стойност 5,348 млн. лв. без ДДС при прогнозна стойност на строителството от страна на общината в размер на 5 430 883 лв. Съгласно заданието дейностите по двете улици не трябва да продължи повече от 220 дни от датата на започването на ремонта.

Related Articles

На форум: Експерти дискутират бъдещето на световното културно наследство

Конфиндустрия България и Посолството на Италия в България, в сътрудничество с Италианския културен институт, Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България...

Вече в сила: С 5 км/ч с тротинетка през столичните паркове

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ