22 C
Пловдив
вторник, юли 16, 2024

Затягат контрола върху строителната тежкотоварна техника в София

Столичният общински съвет ще разгледа предложение за промени в Наредбата за организация на движението на територията на София. С тях се засилва контролът върху тежкотоварната техника около строителните обекти.

Дълго време инспекторатът се бори с недобросъвестните строители, които замърсяват уличните платна със своята тежкотоварна техника на излизане от обектите. Разпиляват отпадъци около строежите или по време на превозването им. Новата наредба е съобразена със съдебна практика по дело, формирано по жалба на заинтересовани страни от строителния бранш. Целта е да се въведат ясни правила и повече възможности за контрол от страна на общината. С измененията в Наредбата ще се позволи на Столичния инспекторат да върши по-ефективно работата си по предотвратяване замърсяването на столицата.

Увеличават се и санкциите за строителните фирми. Те ще започват от 1000 лв. и ще стигат до 50 000 лв. По-високи глоби ще се налагат за:

* отвеждането на води от строителните площадки по тротоарите и улиците;

* излизането от обектите без предварително почистена от специално изградено за това устройство ходова част;

* транспортирането на строителни отпадъци извън определения маршрут;

* смесване на земни маси с други строителни отпадъци

извършване на строително-ремонтни дейности на сгради/обекти без ограда.

Related Articles

Покана за дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници в парка на НДК

Дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк ще се проведе днес 9 юли от...

Яки глоби за фирми и институции ако не уведомят за кибератака

Подготвят се промени в Закона за киберсигурност. В тях са включени и по-високи глоби за фирми и институции, ако не сигнализират и не вземат...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ