19 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Заради яз.„Нова Каховка“: Замърсено ли е нашето Черноморие?

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) проследява възможни екологични щети в българската акватория на Черно море, след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна. Към момента няма данни за замърсяване на нашето крайбрежие.

В ситуации, изискващи прецизен мониторинг на Черноморския басейн, в работата по следене се включва и изграденият във варненското Висше военно-морско училище Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона. Той наблюдава в реално време и визуализира процесите в акваторията на Черно море, както и прогнозира посоката на движение на плаващи замърсители, разливи и петна.

Центърът е създаден с финансиране от МОСВ по програма „Интегрирано управление на морските и вътрешни води“ на финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г., а стойността на финансирането е 1 147 655 Евро.

От 8 юни засилен мониторинг на крайбрежните морски води извършват Басейнова дирекция „Черноморски регион“ – Варна и Изпълнителната агенция по околна среда. Това става в три пункта в крайбрежните морски води – Дуранкулак, Шабла и Калиакра, като същевременно МОСВ създаде допълнително още три пункта за мониторинг, разположени в бреговата зона.

В извършвания към момента мониторинг се включват допълнителни показатели, за да се следи потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. Мониторингът ще се извършва веднъж седмично в брегови пунктове.

Местоположението на пунктовете е съобразено с възможностите за достъп по море, посоката на доминиращите течения и наличните за района батиметрични данни. Следи се потенциалният риск от замърсяване на морската околна среда вследствие на военните действия. Проследява се за наличие на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, а в отговор на нововъзникналата ситуация са включени и допълнителни показатели (пестициди и др.). До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели.

Към момента няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море.

МОСВ всекидневно обменя информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Related Articles

До края на април ще е готов новият мост в с. Горна Кремена

Напредва строителството на новия мост в село Горна Кремена на третокласния път III-103 Мездра - Роман в област Враца. До момента е премахнато старото...

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ