20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

Заради ниските лихви: Търсят имоти с ипотека в Гърция

Вземането на жилищни кредити в Гърция не отслабва и през втората половина на 2022 г. Силен е интересът към имоти с ипотека, показва пазарът на недвижимости при съседите. Потенциалните купувачи на жилища се стремят да се възползват от все още ниските лихви, пише Kathimerini.

Пазарът се активизира след затишие през предходните 2 години на пандемия. Инвестирането в недвижими имоти се разглежда от гърците като сигурно убежище в периоди на висока инфлация, когато лихвените проценти по депозитите остават близо до нула и изяждат разполагаемия доход. Ето защо гърците се обръщат към пазара на недвижими имоти, за да защитят спестяванията си в дългосрочен план.

През юли 2022 г. търсенето на ипотечни кредити в Гърция остава на високото ниво от предходната половина на годината, отбелязвайки ръст от 8,3%. Броят на молбите за ипотека се увеличи от 3600 през юли 2021 г. на 3900 през юли 2022 г.
Обемът на новите жилищни заеми, издадени през юли от гръцките банки, се увеличи от 88 милиона евро през юли 2021 г. до 95 милиона евро през юли тази година, отбелязвайки увеличение от 7,9%.
Така през първите седем месеца обемът на ипотечното кредитиране възлиза на €645 млн. спрямо €438 млн. през януари-юли 2021 г.

Related Articles

Над 400 делегати участваха в 23-то общо събрание на КАБ

Реформиране на законодателството в архитектурно-строителния сектор, стартиране на продължаващо обучение, дигитализация на КАБ, създаване на комисия „антидъмпинг“, организиране на Венецианско архитектурно биенале 2025. Това...

В края на май: Започва рехабилитация на пътните настилки във Варна

От 27 май започва рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна. Това стана ясно на извънредна среща с участието на кмета Благомир...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ