4 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

Започна ремонт на знакова къща в Стария Пловдив

Започна дългоочакваният ремонт на една от емблематичните къщи в Стария Пловдив – къщата на Невена Атанасова, позната повече като Къщата с ангелите. Тя е паметник на културата и е наречена така заради композицията с ангели на втория етаж на сградата.

Около 400 000 лева са средствата за строително-ремонтните и реставрационни дейности, като проектът трябва да приключи до края на годината, информират от Община Пловдив.

През 2021 година къщата е предоставена от Община Пловдив на Регионален етнографски музей – Пловдив за безвъзмездно ползване. Тя се намира на ул. „Съборна № 20“ и назад в годините е била използвана за хостел. Проектът за промяна на предназначението е одобрен от НИНКН.

След проведена обществена поръчка предстои сградата да бъде преустроена във филиал на Етнографския музей.

„С тази сграда, която е на 4 етажа, решаваме проблема с фондохранилището, на етаж и половина ще има нова експозиция, ще има и музеен образователен център. Успяхме да изготвим проект и ще върнем стария вид на къщата“, коментира директорът на Регионалния етнографски музей в Пловдив Ангел Янков.

Related Articles

Село Слънчево: Единственото място за индустриална зона на Варна

Община Варна е с ограничена територия и с. Слънчево е единственото място със свободна площ от 4500 дка в региона, което е подходящо за...

Промени в наредбата за достъпна среда са публикувани за обсъждане

Достъпни места за паркиране към новите жилищни сгради или към сгради със смесено предназначение с жилища в тях ще се осигуряват, когато в тях...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ