27 C
Пловдив
петък, юни 14, 2024

Започна ремонт на знакова къща в Стария Пловдив

Започна дългоочакваният ремонт на една от емблематичните къщи в Стария Пловдив – къщата на Невена Атанасова, позната повече като Къщата с ангелите. Тя е паметник на културата и е наречена така заради композицията с ангели на втория етаж на сградата.

Около 400 000 лева са средствата за строително-ремонтните и реставрационни дейности, като проектът трябва да приключи до края на годината, информират от Община Пловдив.

През 2021 година къщата е предоставена от Община Пловдив на Регионален етнографски музей – Пловдив за безвъзмездно ползване. Тя се намира на ул. „Съборна № 20“ и назад в годините е била използвана за хостел. Проектът за промяна на предназначението е одобрен от НИНКН.

След проведена обществена поръчка предстои сградата да бъде преустроена във филиал на Етнографския музей.

„С тази сграда, която е на 4 етажа, решаваме проблема с фондохранилището, на етаж и половина ще има нова експозиция, ще има и музеен образователен център. Успяхме да изготвим проект и ще върнем стария вид на къщата“, коментира директорът на Регионалния етнографски музей в Пловдив Ангел Янков.

Related Articles

Изграждат нов пешеходен мост над р.Струма в Перник

Започна строителството на новия пешеходен мост над река Струма на ул. "Св. св. Кирил и Методий" при кварталите „Димова махала“ и „Хумни дол“. В...

Българин декорира мост в Гьотеборг като „лего” играчка

Българският художник Христо Гелов, който от години се изявява на европейската арт сцена преобрази мост в Гьотеборг. Декорира го с елементи на лего игра....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ