20 C
Пловдив
неделя, септември 24, 2023

Започна проектирането на Терминал 3 на Летище София

Работата по проектирането на Терминал 3 на Летище София вече започна. Очаква се той да е готов до 2030 г. Това заяви пред БНТ комуникационният директор на Летище София Росен Бъчваров. „Готови сме с концептуален проект. След няколко седмици ще го покажем на публиката. Ние проектираме и специална зала за събития. Опитваме се да направим летището социално място. Терминал 3 е много важен от гледна точка на перспективите пред летището по две причини. Първата е комфортът на пътниците. Втората е развитието на капацитета на летището. Строителството ще започне в края на 2026 – началото на 2027 г.“, обясни Бъчваров. Той допълни, че пътникопотокът расте, но трафикът не е достигнал нивата от 2019 г.

„За първите няколко месеца на 2023 г. данните се колебаят от преди пандемичните нива. В началото, когато бяха платени на държавата 660 млн. лв., това повлече след себе си и поредица от загуби. Първите две години са свързани с финансови загуби, по тази причина бе взето стратегическото решение никой да не бъде уволняван на летището. Тези загуби ще трябва да бъдат компенсирани през следващите години с увеличаване на приходите и намаляване на разходите или с по-качествено управление“, коментира Бъчваров.

Той подчерта, че цените на билетите неизбежно ще растат. И билетите по 9,99 евро в следващите две-три години ще са безвъзвратно забравени.

Related Articles

След реставрация: Откриват официално Къща „Павлити“ в Стария Пловдив

Общински институт „Старинен Пловдив“ ще открие официално след реставрация една от архитектурните перли на Стария град - Къща „Павлити“. Събитието е утре - 19...

След ремонт: Превръщат обсерваторията на Благоевград в туристически център

Започва мащабен ремонт и трансформация на обсерваторията в Благоевград, информират от администрацията в града. Сградата ще стане дом на нова туристическа атракция - дигитален...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ