13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

Започнаха ремонтните дейности за реставрация на знакова къща в Дряново

Снимка: Община Дряново

Започна ремонта на Икономовата къща в Дряново- един от знаковите архитектурни обекти. Икономовата къща е построена от майстор Колю Фичето през 1859 г. Само тя и „Къщата с маймунката“ във Велико Търново са оцелелите къщи, построени от великия майстор. Била е на свещеника Васил Икономов и от там идва името ѝ. С цел запазване автентичния облик на Фичевия обект с категория „национално значение“ ще бъдат реализирани дейности по реставрация на фасадни и вътрешни части на сградата.

Договорът с Министерството на културата е подписан в края на миналата година, а дейностите ще бъдат изпълнени до есента на 2024-а. Проектът е на стойност 59 953 лв.

АРХИТЕКТУРНАТА ПЕРЛА

Фасадата на Икономовата къща откъм улицата спазва традиционния стил на възрожденската къща, като впечатление правят множеството високи прозорци с „вежди“ на втория етаж, над които надвисва широката стряха на покрива с каменни плочи. Средната част на южната фасада е пластично раздвижена от тройно огънат еркер, чийто вълнообразни линии се следват и от 8 прозореца. Между прозорците на тази издадена средна част е имало люнет с изписана година – 1872-а. Тогава са направени стенописи от двете страни на еркера – на източната част е бил изобразен орел, а на западната – лъв. През 1971 г. Икономовата къща е обявена за паметник на културата от национално значение. По случай 190 години от рождението на Първомайстора, тя е адаптирана за художествена галерия.

Снимка: Община Дряново

Related Articles

100 нови електрически велосипеда са на разположение на бургазлии

Община Бургас закупи 100 електрически велосипеда, които могат да бъдат използвани на територията на града. Те са с олекотена алуминиева конструкция, което ги прави...

С близо 2 млрд. лв. финансират приоритетни общински проекти

723 споразумения за 1,942 млрд. лв. със 191 общини са подписани от 13 февруари до днес от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ