13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

Започва строителството на граничен пункт „Струмяни-Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност над 11 млн. евро и е най-голямата по управляваните от МРРБ програми за трансгранично сътрудничество.

Бенефициенти по проекта са Областната администрация в Благоевград и Митническото управление на Република Северна Македония.

Инвестицията е разделена на две фази. В първата, разчетена да приключи през 2026 г., ще се извършват подготвителните дейности, свързани с планиране, проектиране и избор на изпълнители. Във втората – от 2027 до 2029 г., ще се реализират строителните дейности по инфраструктурата на граничния комплекс.

На българска територия ще се изградят няколко сгради и ще се довърши довеждащият път. От другата страна на границата ще се модернизират съществуващите конструкции и съоръжения. Приоритет в дейностите ще са инсталирането на ВЕИ и използването на енергоефективни материали. Ще се обърне специално внимание и на опазването на богатата околна среда в региона, тъй като обектът попада в зона „Натура 2000“.

Инвестицията е обявена за „национален обект“, за да се осигури нейното по-бързо изпълнение. По този начин се прилагат облекчени административни процедури. Очаква се броят на преминаващите границата между България и Република Северна Македония да се увеличи от 657 000 на 722 700 души годишно след въвеждане в експлоатация на новия граничен пункт.

Related Articles

Одобриха визията за новата многофункционална зала в Казанлък

Проектанти на спортното съоръжение са "Киряков Архитекти" Одобриха визията и функционалността на новата спортна зала, която предстои да бъде изградена в Казанлък. На обсъждането на...

Международен студентски конкурс „Нов живот за летището в Балчик“

Архитектурният факултет на ВСУ„Черноризец Храбър“ и Факултета по урбанизъм на Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, организират международен студентски конкурс за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ