13 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Започва обществено обсъждане на Стратегията за цифровизация на строителния сектор

Реформата е с хоризонт 2030 година

Проектът на Национална стратегия за цифрова трансформация на строителния сектор и Пътната карта за изпълнението ѝ са публикувани за обществено обсъждане. Тя е с хоризонт на изпълнение до 2030 година и посочва приоритетите за стратегическо развитие на сектора.

Проектът е разработен от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), с участието на всички заинтересовани страни в строителния сектор, във връзка с изпълнение на „Цифрова реформа на българския строителен сектор“ от Плана за възстановяване и устойчивост на Република България.

Със Стратегията се предвижда да бъдат осигурени нормативни условия и ИТ инфраструктура за цифрова трансформация на строителния сектор – формати за електронно предаване на строителна документация и инфраструктура за управлението ѝ, в т.ч. съхраняване на документацията и систематизирането ѝ в регистри, интеграция на информационни системи. Предвижда се също създаване на условия за електронно управление на процедурите по завяване, служебно препращане за вътрешноведомствено и междуведомствено съгласуване, одобряване и връчване на крайния административен акт, свързан с проекти на устройствени планове и инвестиционни проекти. Ще бъдат създадени бази данни за устройствено планиране на територията, инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството, кадастър и свлачищни, абразионни и ерозионни процеси на територията на България, а публикуването им и предоставянето им на трети страни ще става по електронен път. Ще се създаде възможност за повишаване на квалификацията на публичния и частния сектор за работа със строително-информационно моделиране (СИМ) ниво 2.

Целта е и участниците в строителния процес от публичния и частния сектор постепенно да преминат в цифров режим на работа СИМ ниво 2, да се създадат условия за предоставяне на качествено образование за прилагане на СИМ в професионалните гимназии за средно техническо образование и висшите училища в областта на строителството, както и за развитие на иновации в строителния сектор.

Осъществяването на цифровата реформа на строителния сектор ще доведе до повишаване на качеството и ефективността на процесите по проектиране, одобряване и изпълнение на строежите, до създаване на възможности за тяхната по-добра поддръжка, удължаване на живота им и по-добро управление на енергийния ресурс. Администрацията ще предоставя комплексни и синхронизирани електронни услуги чрез осигуряване на оперативна съвместимост и автоматизиран обмен на данни и електронни документи.

Реформата е от ключово значение за постигане ангажиментите на България по отношение на Европейска зелена сделка и ще даде възможност за постигане на по-високо качество и по-бързи темпове на строителството, енергийна ефективност, защитена околна среда, достъпни жилища, които ще осигурят по-високо качество на живот. Тя ще повиши конкурентоспособността на българския строителен сектор, ще привлече чуждестранни инвестиции и ще осигури достъп на малките и средни предприятия в сектора до обществените поръчки на държавите членки, ще подобри бизнес средата.

Проектът на Националната стратегия за цифрова трансформация на строителния сектор и Пътната карта за изпълнението ѝ са публикувани за 30-дневно обсъждане в Портала за обществени консултации, както и в секция „За обществено обсъждане“ на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Related Articles

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ