13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

Започва мащабен ремонт на централната градска част на Добрич

Ремонтът на централната градска част на Добрич ще започне в началото на април, обяви кметът Йордан Йорданов. Проектът за пешеходната зона предвижда изграждане на ново трасе за осветление и поливна система, която ще замени ползваните досега водоноски и ще достига до всяко зелено пространство на центъра.

В администрацията е назначен екип, който да ръководи изпълнението на дейностите, защото освен строителен контрол, ще бъде осъществен и инвеститорски такъв.

В началото на ремонта ще бъдат премахнати старите плочки, като се запази достъпът до магазините. Ще бъдат направени нови отводнителни канали и нива на поставяне на паветата. През 2022 г. Общината обяви конкурс за новата визия на центъра и международно жури определи най-добрите проекти. След това гражданите посочиха своя избор.

Причината за ремонта е компрометираното състояние на пешеходната зона след некачествено изпълнен ремонт с европейски средства, реализиран през 2011 година. Преди обявяване на конкурса бяха извършени 50 сондажа в дълбочина, за да се изследват пластовете, направено бе геодезическо заснемане и цялостен анализ на дървесната и друга растителност.

През май миналата година Общинският съвет в Добрич одобри 3,4 млн. лева финансов ресурс за възлагане на строителните дейности по сключено рамково споразумение за ремонта на пешеходната зона в центъра на града.

Във всички квартали ще бъдат изложени и пана, от които гражданите ще могат да се запознаят с новата визия на центъра.

Related Articles

Спортното министерство осигурява средства за ремонт за спортни училища в страната

Министерството на спорта осигури 15,6 милиона лева за ремонт в държавните спортни училища. Те се нуждаят от финансова подкрепа, за да обезпечат нормален учебен...

До края на април ще е готов новият мост в с. Горна Кремена

Напредва строителството на новия мост в село Горна Кремена на третокласния път III-103 Мездра - Роман в област Враца. До момента е премахнато старото...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ