23 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Започва кандидатстването по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г.

Близо 2,5 млрд. лева са предвидени за финансиране на концепции

Започва кандидатстването по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., която се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Единните указания за кандидатстване с Концепции за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) са утвърдени, а процедурата е официално отворена в ИСУН. Крайният срок за подаване на концепции за ИТИ е 27.09.2023 г. Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. е с общ бюджет от 3,6 млрд. лева от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Предвидените средства за интегрирано териториално развитие на регионите по Приоритет 2 на програмата са близо 2,5 млрд. лева.

С публикуването на процедурата, на практика, започва изпълнението на новия подход за инвестиции в подкрепа на провеждане на устойчива и балансирана регионална политика. Новият интегриран териториален подход по своята същност е механизъм за многостепенно и многосекторно управление на регионалната политика, тъй като изисква ангажираност на местни, регионални и национални заинтересовани страни в неговото разработване, изпълнение и наблюдение. Инвестиции ще се планират и изпълняват при спазване на принципа „отдолу – нагоре“ на съответната територия в партньорство и със „споделена отговорност“ в структурирането и реализирането му, отчитайки местните нужди и потенциал. Синергичният и интегриран инвестиционен процес на целевите територии ще бъде постигнат чрез изпълнение на приоритетни проекти в секторни политики с най-висока добавена стойност.

Основите на реформата в регионалното развитие бяха положени през 2019 г., когато са разработени структурата и методите за нейното прилагане. С Решение на Министерския съвет № 335 от 7 юни 2019 г., е предвидено в допълнение към ресурса на Програмата за развитие на регионите, всяка от програмите, съфинансирани от Европейските фондове за програмен период 2021-2027 г., с изключение на Програмата за транспортна свързаност, Програмата за храни и основно материално подпомагане и Програмата за техническа помощ, да заделят ресурс в размер на поне 10 % от финансирането си за ИТИ.

Related Articles

Избраха изпълнител за доставката на 7 електрически влака

Министерството на транспорта и съобщенията избра изпълнител за доставката на 7 двуетажни електрически влака. Те ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване...

Археологически комплекс „Долината на тракийските царе“ посреща туристи

Представя по иновативен начин тракийската култура и изкуство Археологическият комплекс „Долината на тракийските царе“ се намира в град Шипка, а в непосредствена близост до него...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ