24 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Започват ключови ВиК ремонти в Бургас

Община Бургас, Областна управа, ВиК и РИОСВ ще работят заедно за ключови проекти с огромно значение за гражданите в различни населени места.

Действията бяха синхронизирани на среща, в която участваха кметът Димитър Николов, заместникът му инж. Чанка Коралска, зам.-областният управител Владимир Крумов, директорът на РИОСВ Павел Маринов, изпълнителният директор на ВиК Цветан Мирчев и главният инженер на дружеството Александър Маринов.

Квартал „Крайморие“ ще се сдобие с изцяло нова канализация и водопровод, които ще бъдат изградени от ВиК. До края на юни дружеството ще обяви обществената поръчка за избор на фирма изпълнител и ще стартира подмяната на тръбите. След приключването на строителните дейности Община Бургас ще благоустрои квартала с нови тротоари, озеленяване и настилки.

Нова пречиствателна станция ще бъде изградена в Камено. Тя ще поема и отходните води на града, което решава дългогодишен екологичен проблем със замърсяването на река Айтоска, която се влива в езерото Вая. На срещата бяха набелязани и мерки за прекратяване на всички нерегламентирани зауствания на отходни води в езерото Вая.

През следващите три месеца ще се извършва цялостна подмяна на канализацията на улиците „Пробуда“, „Георги Шагунов“ и „Лавале“ в централната градска част на Бургас. След излизането на ВиК Община Бургас ще извърши цялостен ремонт на уличните настилки и тротоарите. Ще бъде осъществено и допълнително озеленяване.

Осигурено е финансирането към ВиК Бургас за изграждането на нов водопровод там. Дружеството е входирало в Областна управа документите за издаването на разрешение за строеж, има и техническа готовност за обявяването на обществена поръчка за избор на изпълнител.

Представителите на ВиК поеха ангажимент пред кмета на Бургас, че до два месеца ще бъде изцяло възстановена уличната настилка в района на бензиностанцията в ж.к. „Славейков“, за която има десетки жалби от живеещите там. Димитър Николов изиска и категоричен ангажимент за качествено възстановяване на настилките в квартал „Сарафово“ след ВиК ремонти, както и в останалите квартали на града.

От дружеството обещаха да засилят темповете на работа по ул. „Индустриална“ и „Чаталджа“, до два месеца да приключат, за да може Община Бургас да напредне с цялостно благоустройство.

Related Articles

Улеснение: Нов раздел „Становища“ в сайта на ДНСК

Нов раздел е създаден в сайта на Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК). В него се публикуват становища, изготвени от служители на ДНСК и...

Екстремен велопарк и детски полигон в обновения габровски парк „Баждар“

Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни се очаква да бъде...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ