11 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Зам.-министър Найденов: Дигитализираме всички договори и данни за инфраструктурата в АПИ

„Започваме дигитализация на всички договори и данни в Агенция „Пътна инфраструктура“. Това е необходимо не само, за да се направи инвентаризация на всичко – пътища, мостове, предпазни съоръжения, вертикална маркировка и др., но и за да се улесни ръководството при вземането на решения. А най-важното е да се изразходват прозрачно публичните средства“. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Найденов по време на форумите, посветени на световния ден на Географските информационни системи.

Найденов обясни, че на тази инвентаризация на данните ще стъпи Стратегията за развитие на пътната инфраструктура до 2030-та година и програмата за нейното изпълнение.

„По този начин ще постигнем не само прозрачност на публичните средства, които ще се разходват, но и ще има много по-голям контрол“, категоричен бе заместник-министърът. Именно за прозрачното разходване на публичните средства, според заместник-министъра, е необходимо въвеждането на строителното информационно моделиране, зад което стоят географските информационни технологии.

Трябва да се инвестира в процеси по подобряване на съществуващите пространствени данни в системата, включително да се създадат важни за държавата слоеве: единен адресен регистър, хидрография, дигитални двойници на пътната и жп инфраструктура, детайлни цифрови модели на важни територии, каквито са крайбрежните Дунавски и Черноморски зони, слой с границите на населените места, определени по реда на ЗУТ.

Найденов съобщи, че се работи по въвеждането на геопортал и единен регистър на всички документи, свързани с устройственото планиране, както и на информационна система за инвестиционно проектиране на база на географските информационни технологии.

Related Articles

60 нови електробуса се включват в транспортната схема на Варна

60 нови електрически автобуса ще се включат в обслужването на линиите по обществения градски транспорт във Варна. Заедно с автобусите са доставени и 60...

Конференция: „Технологии и услуги за управление на водите в България“

На 5 декември (вторник) 2023 г. от 9:00 до 16:30 ч. в Гранд Хотел София, зала София, ул. Гурко 1, ще се проведе конференция...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ