29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Завърши ремонтът на каскадата „Белмекен – Сестримо – Момина клисура“

Официално приключи ремонтът на ВЕЦ „Сестримо“. С това се отбелязва и финалът на рехабилитацията на цялата каскада „Белмекен–Сестримо–Момина клисура“.

ВЕЦ „Сестримо“ е част от най-голямата на Балканите каскада „Белмекен-Сестримо-Момина клисура“. Уникалният проект включва три язовира, два дневни изравнителя и четири водни електрически централи. Те са обвързани чрез сложна мрежа от напорни тунели, тръбопроводи, каптажи и канали.

Рехабилитацията на хидроагрегат -1 във ВЕЦ „Сестримо“ и хидроагрегат- 5 в ПАВЕЦ „Белмекен“ започна миналата година. Церемонията по приключването на рехабилитацията в ПАВЕЦ „Белмекен“ бе в началото на тази година, а сега се отбелязва успешното завършване на всички възстановителни етапи на каскадата.

Това ще гарантира добрата работа на всички централи в съоръжението 15 години напред, което е от ключово значение за електроенергийната ни система.

Related Articles

Българин декорира мост в Гьотеборг като „лего” играчка

Българският художник Христо Гелов, който от години се изявява на европейската арт сцена преобрази мост в Гьотеборг. Декорира го с елементи на лего игра....

НИНКН създаде дигитално копие на храм „Христос Пантократор“ в Несебър

НИНКН изготви дигитално копие на църквата "Христос Пантократор" в Старинния Несебър. Дигиталният двойник на забележителния храм е създаден с лазерно сканиране, към което са...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ