23 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Ето кое знаково училище в центъра на Пловдив дочака реставрация

138 години след построяването едно от емблематичните училища на Пловдив – Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ дочака реставрация. Ремонтът започва днес, информират от администрацията на община Пловдив.

По различни причини знаковата сграда в центъра на града бе докарана до плачевно състояние. Многократно ръководството на училището, ученици и родители настояваха за спешни мерки за спасяването й и дори излизаха на протест.

Вече има избрана фирма-изпълнител за подмяна на покрива, реставрацията и консервацията на фасадата, подмяна на дограмата. Направен е оглед на обекта и е изготвен график за работата. Тя ще е в най-активен период през летните месеци, докато учениците са във ваканция. Предвиждат се и 3 млн. лв. в новия общински бюджет, с които да се съфинансират дейностите.

На този етап има сключен договор между министерството на културата и район „Централен“ за финансиране в размер на 2,7 млн. лв., от които 1, 970 млн. вече се преведени за започване на реставрацията.

Related Articles

Варна: Предстои ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни

Предстои основен ремонт на Комплекса за социални услуги за възрастни хора „Гергана“ във Варна, информират от администрацията. Проектът ще се финансира с европейски средства...

Избраха изпълнител за доставката на 7 електрически влака

Министерството на транспорта и съобщенията избра изпълнител за доставката на 7 двуетажни електрически влака. Те ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ