21 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

ЕС реши: 10% по-малко бруто потребление на ток и 5% в пиковите часове

Страните членки ще могат временно да определят цени на доставките на ток за малките и средни предприятия

Съветът на ЕС се споразумя за доброволно намаляване с 10 на сто на бруто потреблението на ток в страните членки и задължителна цел за намаляване с 5 на сто на потреблението в пиковите часове. Това е резултатът от състоялия се извънреден Съвет „Енергетика“ в Брюксел.

Между 1 декември т.г. и 31 март 2023 г. страните членки трябва да определят 10 % от пиковите си часове, в които търсенето да бъде намалено. Държавите ще могат да избират сами мерките, които да предприемат.

Министрите на енергетиката се споразумяха и за таван от 180 евро на киловат час на свръхпечалбите на производителите на евтин ток. Това важи и за посредниците, използващи т.нар. инфрамаргинални технологии за производството на ток като възобновяеми източници на енергия ВЕИ), ядрена енергия и лигнитни въглища.

Държавите от ЕС ще могат също така временно да определят цени на доставките на ток за малките и средни предприятия (МСП), за да могат те да се преборят със затрудненията заради поскъпналата енергия. Националните власти могат да приложат изключителна и временна мярка, като определят цена на доставките под себестойността им.

Договорените мерки са временни и изключителни по своята същност. Те ще се прилагат от 31 декември т.г. до 31 декември 2023 г. Целите за намаляване на потреблението на енергия ще се прилагат до 31 март 2023 г.

Снимка: Съвет на ЕС

Related Articles

Котел: 15-метров портрет на Георги Раковски изрисуваха Nasimo и Sve

15 метров стенопис с лика на Георги Раковски изработиха в Котел стрийт артистите Станислав Трифонов-Nasimo и Светлозар Янков-Sve, съобщиха от общината. Най-големият живописен портрет...

Старт: Първа копка на спортни зали за 7 млн. лева в Пловдив

Тренировъчният център за баскетбол и волейбол ще бъде в район „Западен” С церемония „Първа копка“ започва изграждането на две спортни зали с топла връзка в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ