28 C
Пловдив
вторник, юли 16, 2024

Ердоган издаде указ за заселване и строителство след земетресенията

Президентски указ, регулиращ правилата за заселване и строителство в условията на извънредно положение след земетресенията в Турция този месец, беше публикуван в турския държавен вестник, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Съгласно указа министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата ще определи районите, подлежащи на заселване, предаде БТА. Районите, които са загубили статута си на гори, ще бъдат регистрирани в министерството на финансите. Ще бъдат взети решения за отчуждаване на недвижими имоти в зоната за заселване.

В зоните за временно и окончателно презаселване договорите за наем и аренда, отнасящи се до зони за отдих, горски паркове и недвижимости, както и разрешителните за добив, ще се считат за служебно отменени.

Решения за прехвърляне и спешно отчуждаване могат да се вземат за недвижими имоти, принадлежащи на обществени институции и организации и за всички недвижими имоти, предмет на частна собственост, пише още в указа.

Повече от 160 000 сгради, помещаващи 520 000 апартамента, се сринаха или бяха сериозно повредени в резултат на земетресенията, които отнеха живота на десетки хиляди хора в Турция, и оставиха милиони без дом в студеното зимно време, напомня Ройтерс.

Президентът Тайип Ердоган обеща да осигури жилища за засегнатите от трусовете в рамките на една година. В момента оцелелите от трусовете или са напуснали района, или са се заселили в палатки, контейнери или осигурени от правителството жилища.

Related Articles

КАБ алармира за неприемливи условия на обществена поръчка в Бургас

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява да бъде прекратена обществената поръчка за сключване на рамково споразумение за „Изработване и/или преработка на инвестиционни проекти...

Скоро: 18 нови трамвая ще возят пътниците в София

Столичната община обяви търг за нови трамваи. Мотрисите ще обслужват линиите 20 и 22 и ще бъдат с всички удобства за пътниците - климатик,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ