11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Ердоган издаде указ за заселване и строителство след земетресенията

Президентски указ, регулиращ правилата за заселване и строителство в условията на извънредно положение след земетресенията в Турция този месец, беше публикуван в турския държавен вестник, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Съгласно указа министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата ще определи районите, подлежащи на заселване, предаде БТА. Районите, които са загубили статута си на гори, ще бъдат регистрирани в министерството на финансите. Ще бъдат взети решения за отчуждаване на недвижими имоти в зоната за заселване.

В зоните за временно и окончателно презаселване договорите за наем и аренда, отнасящи се до зони за отдих, горски паркове и недвижимости, както и разрешителните за добив, ще се считат за служебно отменени.

Решения за прехвърляне и спешно отчуждаване могат да се вземат за недвижими имоти, принадлежащи на обществени институции и организации и за всички недвижими имоти, предмет на частна собственост, пише още в указа.

Повече от 160 000 сгради, помещаващи 520 000 апартамента, се сринаха или бяха сериозно повредени в резултат на земетресенията, които отнеха живота на десетки хиляди хора в Турция, и оставиха милиони без дом в студеното зимно време, напомня Ройтерс.

Президентът Тайип Ердоган обеща да осигури жилища за засегнатите от трусовете в рамките на една година. В момента оцелелите от трусовете или са напуснали района, или са се заселили в палатки, контейнери или осигурени от правителството жилища.

Related Articles

Реставрират Форумите Юг и Изток с пари от проекта „По пътя на Античността“

Финансирането е след одобрена концепция за общ туристически маршрут на Пловдив, Стара Загора и Хисаря Пловдив, Стара Загора и Хисаря ще създадат съвместен мащабен туристически...

Варна: Търси се финансиране за строеж и реновиране на спортни обекти

В Община Варна работят активно за подобряване на спортната инфраструктура в града. Към този момент изграждането на басейни в район „Аспарухово“ и в кв....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ