20 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

ЕК одобри българската програма „Транспортна свързаност“ с бюджет от 1,61 млрд. евро

Европейската комисия одобри българската програма „Транспортна свързаност“ с бюджет от 1.61 млрд. евро.

Това е първата голяма инфраструктурна програма за страната ни за периода 2021-2027 г., която получава зелена светлина от ЕК.

Предвидените инвестиции ще насърчат използването на екологосъобразни видове транспорт и алтернативни горива, ще подобрят качеството на пътната, железопътната и морската инфраструктура и ще допринесат за намаляване на вредното въздействие на транспорта върху околната среда.

Сред най-важните планирани за изпълнение проекти са изграждането и модернизацията на железопътни участъци по коридора Ориент/Източно Средиземноморие, включително железопътна връзка между България и Северна Македония, както и модернизация на железопътната линия София-Перник-Радомир.

В програмата е включено и строителството на пътен участък по протежение на коридора Ориент/Източно Средиземноморие и подобряване на свързаността между Рейнско-Дунавския коридор и Ориент/Източно-Средиземноморския коридор в посока Север-Юг, вкл. изграждането на магистрала Русе – Велико Търново.

Предвижда се и изграждането на инфраструктура за алтернативни горива по основните направления на националната пътна мрежа. По „Транспортна свързаност“ ще се разширяват и вътрешните водни пътища и морските пристанища за обществен транспорт, както и ще се модернизират терминали и пристанищни съоръжения за комбиниран транспорт.

Related Articles

Проект “Шарена фабрика” съживява стари сгради в Голяма Желязна

Запустялото училище в троянското село става международен образователен център Старото училище в село Голяма Желязна в община Троян отваря отново врати за един ден на...

На форум: Експерти дискутират бъдещето на световното културно наследство

Конфиндустрия България и Посолството на Италия в България, в сътрудничество с Италианския културен институт, Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ