29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

ЕК одобри българската програма „Транспортна свързаност“ с бюджет от 1,61 млрд. евро

Европейската комисия одобри българската програма „Транспортна свързаност“ с бюджет от 1.61 млрд. евро.

Това е първата голяма инфраструктурна програма за страната ни за периода 2021-2027 г., която получава зелена светлина от ЕК.

Предвидените инвестиции ще насърчат използването на екологосъобразни видове транспорт и алтернативни горива, ще подобрят качеството на пътната, железопътната и морската инфраструктура и ще допринесат за намаляване на вредното въздействие на транспорта върху околната среда.

Сред най-важните планирани за изпълнение проекти са изграждането и модернизацията на железопътни участъци по коридора Ориент/Източно Средиземноморие, включително железопътна връзка между България и Северна Македония, както и модернизация на железопътната линия София-Перник-Радомир.

В програмата е включено и строителството на пътен участък по протежение на коридора Ориент/Източно Средиземноморие и подобряване на свързаността между Рейнско-Дунавския коридор и Ориент/Източно-Средиземноморския коридор в посока Север-Юг, вкл. изграждането на магистрала Русе – Велико Търново.

Предвижда се и изграждането на инфраструктура за алтернативни горива по основните направления на националната пътна мрежа. По „Транспортна свързаност“ ще се разширяват и вътрешните водни пътища и морските пристанища за обществен транспорт, както и ще се модернизират терминали и пристанищни съоръжения за комбиниран транспорт.

Related Articles

Обновената антична вила „Армира“ отваря врати за посетители

Дворецът е паметник на културата с национално значение След обновяване по европейски проект, античната вила „Армира“ край Ивайловград, ще отвори врати отново за посетители след...

Улеснение: Нов раздел „Становища“ в сайта на ДНСК

Нов раздел е създаден в сайта на Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК). В него се публикуват становища, изготвени от служители на ДНСК и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ