36 C
Пловдив
събота, юли 13, 2024

Едва 6-7 % от българите застраховат имотите си

Само 6-7% от имотите на физически лица в България са застраховани, показват статистическите данни в последните 10 години. Това е изключително нисък процент, имайки предвид, че голяма част от хората у нас живеят в собствени жилища. Би трябвало интересът да е по-голям, коментират за медиите от Асоциацията на българските застрахователи. За сравнение при автомобилите хората застраховат с приоритет – не само „Гражданска отговорност“, но и „Автокаско“, уточняват от застрахователни компании.

От там си обясняват слабият интерес към жилищното застраховане с ниския стандарт на живот и с липсата на административна и правна култура сред голяма част от българите. Все още у нас е рядкост човек да има доверен банкер, адвокат, застраховател или финансов консултант. Техните услуги се ползват едва, когато възникне проблем с имуществото.

Проверка сочи, че има както бюджетни, така и по скъпи варианти за имуществено застраховане. Цените тръгват от порядъка на 25-35 лв. на година. Ако пазарната оценка на имота е 100 000 евро например, цената на застраховката би била около 400 лв. годишно, твърдят застрахователи.

Related Articles

Покана за дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници в парка на НДК

Дискусия за бъдещия Мемориал на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк ще се проведе днес 9 юли от...

Записват за курса „Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата „Шайо“ - Париж канят архитекти с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс по опазване на недвижимото културно...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ