13 C
Пловдив
неделя, април 21, 2024

Едва 6-7 % от българите застраховат имотите си

Само 6-7% от имотите на физически лица в България са застраховани, показват статистическите данни в последните 10 години. Това е изключително нисък процент, имайки предвид, че голяма част от хората у нас живеят в собствени жилища. Би трябвало интересът да е по-голям, коментират за медиите от Асоциацията на българските застрахователи. За сравнение при автомобилите хората застраховат с приоритет – не само „Гражданска отговорност“, но и „Автокаско“, уточняват от застрахователни компании.

От там си обясняват слабият интерес към жилищното застраховане с ниския стандарт на живот и с липсата на административна и правна култура сред голяма част от българите. Все още у нас е рядкост човек да има доверен банкер, адвокат, застраховател или финансов консултант. Техните услуги се ползват едва, когато възникне проблем с имуществото.

Проверка сочи, че има както бюджетни, така и по скъпи варианти за имуществено застраховане. Цените тръгват от порядъка на 25-35 лв. на година. Ако пазарната оценка на имота е 100 000 евро например, цената на застраховката би била около 400 лв. годишно, твърдят застрахователи.

Related Articles

Разширяват системата за видеонаблюдение в Бобов дол

Центърът на Бобов дол ще бъде с постоянно видеонаблюдение. За целта Общината отпуска по бюджета допълнителни 21 000 лева, каза пред БНР кметът на...

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ