8 C
Пловдив
понеделник, април 22, 2024

Европарите за инсинератора за боклук в София отиват за ВиК проекти и сметища

Парите от проваления европроект за изграждане на инсталация за парно и ток от боклук в София отиват за ВиК инфраструктура, както и за рекултивация на затворени сметища. Това е решение на Министерския съвет, с което се правят промени в ОП „Околна среда“. „Предложението за изменение има за цел насочване на освободен финансов ресурс към допустими мерки и бенефициенти по програмата“, пише в съобщението за решението.

Въпросният освободен финансов ресурс е от големия проект за инсинератор за отпадъци, който трябваше да бъде направен на площадката на „ТЕЦ София“ на „Топлофикация София“. Той трябваше да бъде частично финансиран със 177 млн. лева от европрограмата. Останалите средства общината трябваше да осигури сама – основно от заем.

През февруари стана ясно, че проектът на „Топлофикация София“, който се подготвя от години, няма как да бъде финансиран с пари от ЕС. Причината е, че усвояването на средствата по програма „Околна среда“ за периода 2014 – 2021 г. приключва в края на 2023 г. Към момента все още няма избран изпълнител за изграждане на когенерацията. Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че общината не се отказва от спорния проект и ще търси други източници на финансиране. Към момента не е известно такива да са намерени, а въпросът за бъдещето на инсинератора и въобще на системата за отпадъците на София, от която той трябваше да е част, вероятно ще се решава от следващия кмет на столицата.

Related Articles

Благоустрояват междублокови пространства в Бургас

Започнаха дейности за благоустрояване на пространствата около блокове 107, 108, 109 и 112 в к-с „Меден рудник“ в Бургас. Те са част от общинската...

Обсъждат концепцията за подобряване на транспортната свързаност в Софийска област

На 22 април в 3 общини на Софийска област ще се проведат срещи за подобряването на транспортната свързаност в региона. Обществените обсъждания на концепцията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ