13 C
Пловдив
сряда, ноември 29, 2023

Държавата ще прави индустриални зони до находища с полезни изкопаеми

Ще се изработи инвестиционна карта за реиндустриализация на България

Министерството на икономиката планира да изработи инвестиционна карта за реиндустриализация на България. Тя ще е базирана на суровините, добивани в страната, съобщиха от ведомството.

Идеята е информацията с данни къде и какви подземни богатства се добиват в страната ни да се предоставя на чужди инвеститори и те да бъдат привличани да разкриват производствени мощности у нас в близост до източниците на суровини.

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов е обсъдил идеята с ръководството на Българската минно-геоложка камара. По думите му България разполага с големи количества подземни богатства, които към момента се използват изцяло за износ и това са пропуснати ползи за българската икономика.

„Страната ни трябва да спре да бъде донор на суровини за развитите икономики и затова нашата цел е да привлечем инвеститори, използващи нашите ресурси, възможно най-близо до тях“, заяви министър Стоянов. Така от една страна ще се намалят транспортните разходи на компаниите, а от друга – добавената стойност от тази индустрия ще остава в България.

Според министъра държавата може да подпомогне развиването на индустриални зони в близост до големите находища на подземни богатства, като предоставя достатъчно атрактивни условия за инвестиции в тях. Ако се привлекат стратегически инвеститори, това ще е гаранция за икономически растеж и увеличаване на доходите на населението в цели региони.

От Българската минно-геоложка камара ще окажат пълно съдействие за реализация на новата инвестиционна карта, която ще съдържа възможностите за конкретни производства по региони в страната, определени на базата на съществуващите суровини. Тя ще бъде предоставена на търговските аташета в посолствата ни в чужбина, които ще имат ключова роля за популяризирането ѝ пред чуждестранния бизнес. Ще бъдат идентифицирани кои са ключовите предприятия във всеки сектор по света, използващи суровини, които се добиват в България и пред тях ще бъдат презентирани инвестиционните възможности у нас.

По време на срещата е коментирано, че се намираме в исторически момент, когато редица европейски производствени компании срещат сериозни трудности и търсят нови локации. За това е важно да се презентират активно всички силни страни на България, а бизнесът, държавата и общините да работят в максимално тясно сътрудничество, са заявили участниците в срещата.

Related Articles

Отпускат още 400 000 лв. за ремонт на Рилския манастир

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2023 г. в размер на 400 000 лв. за финансова...

Благомир Коцев: Община Варна очаква до 100 млн. лева за строителни дейности и проектиране

За следващата година Община Варна ще получи финансова инжекция до 100 милиона лева. Те ще са за строителство, проектиране, покупка на техника и други...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ