27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Драстичен спад на българския оптимизъм в навечерието на Новата година

Рязък спад на оптимизма в навечерието на 2023-а година сред българите, отчитат социолози. В края на 2022 бележим срив от 20 процентни пункта, в сравнение с миналия декември. Това показва последното социологическо проучване агенция „Алфа рисърч“, което изследва оценката на българите за годината и очакванията за Новата 2023-та.

Помолени да назоват с една дума очакванията си за новата година, 38% от българите избират думата НАДЕЖДА, 24% – ТРЕВОГА 21% – ОПТИМИЗЪМ, 7% – СТРАХ.

Ако негативните очаквания на лично и глобално ниво за перспективите пред света са между 27% и 50%, то очакванията за страната бият рекорд по песимизъм – 58% очакват 2023 г. да бъде по-лоша, едва 18% се надяват на цялостно позитивно развитие.

64% са на мнение, че икономическата ситуация у нас се влошава, което заедно с политическата криза, поражда всеобщо споделен обществен песимизъм, който чертае бъдеще на късите хоризонти.

Около една трета от българите обаче споделят и оптимистични очаквания. 34% се надяват България да започне да излиза от кризите, 32% – да се увеличат доходите и жизнения стандарт.

Настоящото национално представително проучване е част от регулярния мониторинг на Алфа Рисърч. Проведено е в периода 1 – 13 декември 2022г., сред 1023 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

Related Articles

100 нови електрически велосипеда са на разположение на бургазлии

Община Бургас закупи 100 електрически велосипеда, които могат да бъдат използвани на територията на града. Те са с олекотена алуминиева конструкция, което ги прави...

Още 5 квартала в Бургас с ново осветление

Община Бургас продължава с поетапното обновяване на осветителната система в града. През последните 2 години това се случи в районите край 22 големи булеварда....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ