13 C
Пловдив
сряда, ноември 29, 2023

Драстичен спад на българския оптимизъм в навечерието на Новата година

Рязък спад на оптимизма в навечерието на 2023-а година сред българите, отчитат социолози. В края на 2022 бележим срив от 20 процентни пункта, в сравнение с миналия декември. Това показва последното социологическо проучване агенция „Алфа рисърч“, което изследва оценката на българите за годината и очакванията за Новата 2023-та.

Помолени да назоват с една дума очакванията си за новата година, 38% от българите избират думата НАДЕЖДА, 24% – ТРЕВОГА 21% – ОПТИМИЗЪМ, 7% – СТРАХ.

Ако негативните очаквания на лично и глобално ниво за перспективите пред света са между 27% и 50%, то очакванията за страната бият рекорд по песимизъм – 58% очакват 2023 г. да бъде по-лоша, едва 18% се надяват на цялостно позитивно развитие.

64% са на мнение, че икономическата ситуация у нас се влошава, което заедно с политическата криза, поражда всеобщо споделен обществен песимизъм, който чертае бъдеще на късите хоризонти.

Около една трета от българите обаче споделят и оптимистични очаквания. 34% се надяват България да започне да излиза от кризите, 32% – да се увеличат доходите и жизнения стандарт.

Настоящото национално представително проучване е част от регулярния мониторинг на Алфа Рисърч. Проведено е в периода 1 – 13 декември 2022г., сред 1023 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

Related Articles

На кръгла маса: Анализираха ефекти и дефекти на санирането на сгради в България

Сдружение с нестопанска цел „Алианс за висока строителна култура” (АВСК) инициира в София кръгла маса за качеството на санирането у нас. Форумът „Ефекти и...

Приключи реставрацията на фасадата на Министерството на транспорта в София

Успешна реставрация върна блясъка на фасадата на Министерството на транспорта в София. Възстановен е автентичният ѝ вид отпреди 100 години, информират от транспортното ведомство. Консервацията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ