20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

До 28 април: Масирани проверки по строителните обекти в страната

Главната инспекция по труда (ГИТ) стартира масирани проверки на строителни обекти в цялата страна. Те ще се проведат в интервала 24 – 28 април 2023 година като част от Европейската седмица на действието, организирана от Европейския орган по труда (ЕОТ).

От инспекцията уточняват, че след селското стопанство през 2021 г. и транспорта – през 2022 г., през 2023 г. ЕОТ ще съсредоточи своите усилия за повишаване на осведомеността за прилагане на трудовото законодателство в сектор „Строителство“.

От своя страна ГИТ посвещава кампанията и на Световния ден за безопасност и здраве при работа /28 април/, тъй като строителството е една от най-рисковите по отношение на трудовия травматизъм дейности.

Контролните органи ще следят дали се спазват изискванията за безопасност и здраве при извършване на строително-монтажни работи. Ще се проверява възникването и осъществяването на трудовите правоотношения, вкл. и законосъобразното наемане на чужди граждани в България, тъй като секторът е рисков и по отношение прилагането на различните форми на недеклариран труд, както и на работата без трудов договор.

„През тази година в плана на Агенцията отново е заложена специална мярка за сектор „Строителство“, тъй като той е с високи нива на трудов травматизъм, в т.ч. и по отношение на злополуки с летален изход и такива, водещи до инвалидност. Нагласата за пренебрегване на основни правила за безопасност при работа както от длъжностните лица, така и от работещите е сред основните причини за травматизма. Рисковият характер на строителните дейности като работа на височина, земни/изкопни работи, използване на повдигателни съоръжения и на тежка строителна механизация също допринасят за увеличаване на трудовите злополуки“, отбелязват от инспекцията.

Related Articles

В края на юни: Започва ремонт на Дунав мост при Русе

Дейностите ще продължат две години В края на месец юни започва ремонт на Дунав мост при Русе, обяви пред БНТ министърът на регионалното развитие и...

Общините ще могат да станат бенефициенти за индустриални зони

Корекции в програма “Развитие на регионите” 2021-2027 е внесъл като предложение кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той анонсира какви програми за финансиране и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ