26 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

До средата на февруари: Пускат движението по пътя Мездра – Ботевград

На 15 февруари 2024 г. ще бъде пуснато движението по новостроящия се скоростен път между Мездра и Ботевград, с което ще се облекчи трафикът в Северозападна България и международният коридор Видин – София. Това обяви във Враца министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Той информира, че към момента физическото изпълнение на трасето Мездра – Лютидол е 65%. След като бъде пуснато движението на леки и товарни автомобили, ще остане изграждането на двата големи пътни възела на две нива – при Мездра и Дърманци, които ще бъдат готови до края на тази година. „Уверен съм, че до края на 2024 г. цялото модернизирано трасе от Ботевград до Мездра ще бъде пуснато за движение“, заяви Цеков. Той посочи, масовото строителство по всички участъци от проекта е започнало през последната година при условие, че още в края на 2020 г. за участъка между Мездра и Ботевград е взето решение за препроектиране на заложените първоначално като кръгови кръстовища с такива на две нива. Близо 3 години по тях не се е работило, което наложи още в началото на нашето управление да процедираме подробните устройствени планове и целия инвестиционен проект. Дейности, които отнемат между 7 и 9 месеца, отбеляза Цеков. Той посочи, че строителството на участъка не е било възможно без да се спре трафикът. „Работи се в труден терен. До момента са взривени и извозени повече от 1 млн. тона скална маса, за да се разшири трасето“, коментира той.
По думите му строящият се участък ще бъде отворен частично, като движението ще минава както по стария, така и по новия път, 5 км ще е движението по новото трасе с две ленти, а между Ребърково и Мездра ще се пътува двупосочно в едно платно. Ще се наложи обаче пътят да бъде затворен още веднъж заради изграждането на пътните възли при Мездра и Дерманци.
През декември 2023 г. е обявена обществена поръчка за идеен проект и пълни геоложки проучвания за проектиране и за обхода на Враца, който да се разшири с две ленти и да стане с габарит на скоростен път.
Предстои да бъде обявена обществена поръчка и за ремонт на пътя между Враца и Мездра, който ще бъде на инженеринг. Той е заложен в инвестиционната програма на АПИ за 2024-2026 г. Тя предвижда основен ремонт на 244 км пътна инфраструктура и текущ ремонт на 83 км републикански пътища, както и на 9 пътни съоръжения в област Враца.

Related Articles

Осигуриха средства за ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца

Служебният кабинет осигури необходимите 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца. Правителственото решене е във връзка с писмо...

Българин декорира мост в Гьотеборг като „лего” играчка

Българският художник Христо Гелов, който от години се изявява на европейската арт сцена преобрази мост в Гьотеборг. Декорира го с елементи на лего игра....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ