15 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

До седмица приключва ремонтът на захранващи водоеми в Сливен

До седмица ще приключи ремонтът на водоеми, захранващи високата и средната зона на Сливен, съобщиха от ВиК.

Вече е завършен ремонтът на водоем 5000 куб.м „Бункера“, който захранва с вода високата зона на града. Там са подменени всички тръби и кранове, изградени са връзките на две камери на водоема. Работи се по ремонта на водоема за средна зона „Хамам баир“ 12 200 куб. м.

Преди 3 месеца започна строителството на нов разпределителен водоем от 10 000 куб. м в района на Пречиствателната станция за питейни води на Сливен. Съоръжението ще осигурява на града допълнителен обем водни количества.

Предстои изграждането на покривна плоча на водоема, с което ще бъде завършено строителството му. До водоема „Бункера“ ще бъдат изградени 876 м външни връзки, посредством осигурените чугунени тръби с диаметър 70 см.

Със същите тръби, от водоема при Пречиствателната станция за питейни води с обем 10 000 куб. м до водоема „Хамам баир“ ще бъдат прекарани още 1886 м водоповод. Ще бъдат изградени и заложените по проекта шахти, кранове и водомери.

Над 100 години гаранция имат новите чугунени тръби, с които ще се осъществят външните връзки между захранващите водоеми. Всяка от тях тежи един тон. Има уникален сериен номер, който гарантира качеството и дава възможност за рекламация при нужда.

По европейски проект до момента в Сливен са изградени 15 км от предвидените за реконструкция 23 км водопроводи и 450 м от заложената за подмяна в проекта 3000 м канализационна мрежа.

Прогнозният срок за приключване на изграждането на нови и реконструкция на съществуващи водопроводни и канализационни мрежи и съоръжения в Сливен, включително водопроводи до и от пречиствателната станция за питейни води, е 31 януари 2023 г.

Related Articles

В Добрич стартира конкурс за проект на междублокови пространства

„Заедно можем“ е мотото на конкурса на община Добрич за проект на муждублоково пространство. Администрацията предлага на гражданите да кандидатстват със свой проект за...

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ