21 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Домът на учителя в Русе става Международен младежки център

Реставрация на сградата ще промени и облика на главната пешеходна улица в Русе

Община Русе получи покана за сключване на договор за изграждане на Международен младежки център – Русе в сградата на бившия Дом на учителя на ул. „Александровска“ 29. Дейностите ще се финансират по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Целта на проекта е да предостави на младите хора разнообразни дейности, както и цялостни услуги в помощ на личностното им развитие и пригодността им към заетост.

Предвижда се бъде извършен основен ремонт на сградата, както и вътрешно реновиране и преустройство. Ще бъде закупено нужното съвременно и мултифункционално обзавеждане и оборудване, което да отговаря на нуждите на младите хора. Сградата ще бъде пригодена за използване и от лица с физически увреждания.

Ще бъдат обособени стаи със самостоятелен санитарен възел, няколко зали за обучения, срещи, арт занимания, библиотека, съблекални, рецепция, бар.

Ще се оформи и дворно пространство за отдих и провеждане на събития на открито.

Сградата е архитектурен паметник на културата, като фасадата ѝ е с богата украса от декоративни первази и орнаменти. След реставрацията ѝ ще се промени и обликът на главната пешеходна улица в Русе.

Проектът ще бъде финансиран по процедура № BG-RRP-1.008 „А1 Младежки центрове (в областните градове)“ по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), като общият размер на допустимите разходи по инвестицията е малко над 4 милиона лева.

Related Articles

Сливен временно отлага изграждането на фотоволтаичен парк

Сливен отлага временно инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаичен парк. Това коментират от администрацията в града. Темата ще бъде отново дискутирана през есента,...

Над 400 делегати участваха в 23-то общо събрание на КАБ

Реформиране на законодателството в архитектурно-строителния сектор, стартиране на продължаващо обучение, дигитализация на КАБ, създаване на комисия „антидъмпинг“, организиране на Венецианско архитектурно биенале 2025. Това...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ