21 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Габровска компания изгражда производствен комплекс с речен амфитеатър

Компания производител на металорежещи инструменти в Габрово инвестира 20 млн. евро в нов производствен център. На мястото на някогашния завод „Болшевик“ ще се появят три двуетажни звена. Строежът ще се извършва в 5 отделни етапа, като производството няма да бъде спирано, пише „Капитал“.

Концепцията на проекта е прилежащата открита площ към новите производствени и складови помещения край река Янтра да се превърне в зона за отдих с озеленяване. Тази зона ще продължи в интериора на сградите с профилна стъклена фасада и изглед към реката. На източния бряг ще има паркова зона с ресторант на открито, детска площадка и открит амфитеатър. Върху съществуващия басейн се предвижда спортен комплекс с многофункционално игрище за баскетбол, волейбол и футбол.

Новите съоръжения следват тенденциите за зелен и устойчив дизайн в разпределението на сградите и архитектурните и инженерни решения. Основният компонент в стратегията за енергийна ефективност на проекта е реката. Преобладаващите ветрове в района идват от юг и следват нейното корито, като реката действа като естествен вентилационен коридор. Генералният план позволява движение на въздуха между сградите чрез празнините, оставени между тях. Покривите ще бъдат покрити с фотоволтаични панели, а термопомпи, използващи водата от реката, ще охлаждат и кондиционират температурата на въздуха в сградите. Слънчеви тунели на покрива ще максимизират естествената светлина в интериора, като така ще намаляват разходите за осветление.

Съгласно практиките за устойчиво строителство голяма част от отпадъчните материали от сградите, които ще бъдат разрушени, трябва да се рециклират на място и да бъдат използвани за новите съоръжения.

Откритият речен амфитеатър за служителите и жителите на квартала ще бъде създаден чрез терасовидна трансформация на стената на територията на комплекса. Гледката от тази зона за отдих е към фасадата на производствените мощности с акценти, създаващи „зелен баркод“ на новия комплекс на фона на хребетите на Стара планина.

Related Articles

Старт: Първа копка на спортни зали за 7 млн. лева в Пловдив

Тренировъчният център за баскетбол и волейбол ще бъде в район „Западен” С церемония „Първа копка“ започва изграждането на две спортни зали с топла връзка в...

Монтираха първа соларна автобусна спирка в община Разград

Първа соларна автобусна спирка, на която има и станция за зареждане на телефони е монтирана в община Разград. Тя е на главната улица в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ