27 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Габрово ще търси решения за насърчаване на активна мобилност

Община Габрово ще анализира градския трафик, за да приложи най-добрите решения за насърчаване на активната мобилност. Проучването е част от дейностите в международния проект „Иновации за активна мобилност за зелени и безопасни градски решения“. Финансирането е по рамковата програма на Европейския съюз в областта на научните изследвания и иновациите „Хоризонт Европа“ 2021—2027 г.

Целта е да се разработи методология за устойчива градска мобилност, която не генерира вредни емисии и води до намаляване на трафика. Мерките ще бъдат тествани в десет европейски региона за повишаване на безопасността им, както и в пет града, които ще подобряват взаимодействието между различни видове мобилност. Това са Хамбург, Германия, Лапеенранта, Финландия, Лас Росас, Испания, Истанбул, Турция и Габрово, България.

Акцент за Габрово е да се намали шофирането на родителите до училищата и обратно и да се насърчи придвижването на по-големите ученици с колело или пеша. По проекта ще бъдат закупени броячни камери за проследяване на трафика и ще се обследват възможностите за паркиране и зареждане на скутери, велосипеди, мотоциклети.

Решения за активна мобилност ще се търсят чрез методи за ограничение на скоростта, оптимизация на светофарни уредби, реорганизация на обществени пространства, определяне на часови зони и други. Общата стойност на проекта е 9 355 502.88 евро. Бюджетът за Габрово e в размер на 202 912.50 евро. Координатор е немският град Хамбург, а партньори са 27 организации от 10 европейски държави. Дейностите ще продължат до средата на 2027 г.

Related Articles

Възможност за участие в конкурса ,,Достъпен град“ за 2025 г.

Конкурсът за наградата "Достъпен град" за 2025 г. вече е отворен за кандидатстване. С нея се отличават градове, които полагат резултатни усилия, за да...

Скоро: 18 нови трамвая ще возят пътниците в София

Столичната община обяви търг за нови трамваи. Мотрисите ще обслужват линиите 20 и 22 и ще бъдат с всички удобства за пътниците - климатик,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ