15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

В Габрово стартира кампанията „Да превърнем сивото в зелено“

Община Габрово стартира кампанията „Да превърнем сивото в зелено” чрез публично-частни партньорства с гражданите. Програмата е насочена към реализация на дейности по благоустрояване на обекти – общинска собственост – ремонт на тротоарни площи, пешеходни зони, огради и облагородяване и поддържане на вътрешно-квартални, околоблокови, алейни пространства и подходи.

Целта на инициативата е подобряване на средата за обитаване и опазване на изграденото с активното участие на граждани и граждански сдружения, юридически лица и неправителствени организации.

Ползите от участие в програмата са прилагане на устойчив модел за партньорство; взаимодействие между институциите и гражданите и тяхното включване в естетическото оформление на публичните пространства.

Основните дейности, включени в програмата са: реновиране на площадки пред и около жилищните блокове, подмяна на тротоарни настилки, насипване и подравняване на терени, затревяване на площи, поставяне на беседки, пейки, маси, кошчета за отпадъци, декоративни огради и др.

Фокусът на кампанията през 2023 г. е реализацията на проектите с финансово участие на граждани и сдружения. По този начин се развива устойчиво партньорство и отговорна грижа и поддръжка (поне 3 години) на финансирания обект.

Общият бюджет на инициативата „Да превърнем сивото в зелено“ през 2023 година е 35 000 лв. За кандидати с проекти до 5 000 лв. собственото финансово участие трябва да бъде не по малко от 25%, а при проекти от 5 000 лв. до 15 000 лв. – не по-малко от 35% собствено финансиране.

Срокът за кандидатстване е до 15 юни 2023 г.

Related Articles

Започва спешна рехабилитация на улиците във Варна

По нареждане на кмета започва спешна рехабилитация на пътната мрежа във Варна. От дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ информират, че до един месец договорите...

Община Троян с 4 нови проекта

Община Троян подготвя четири нови проекта за включване в Инвестиционната програма за 2024 г. Това са предложенията за изграждане на трасе за писта за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ