10 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

В Благоевград обмислят отмяна на отчуждителни процедури

Внасят предложение за изменение на застроително-регулационен план, одобрен през 1994 г.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов е внесъл до Общинския съвет предложение да бъде изменен застроително-регулационен план, одобрен със заповед през 1994 г.

Според него десетки домове на благоевградски семейства по улиците “Митрополит Борис” и “Христо Силянов” подлежат на отчуждаване и събаряне. Според сега действащите документи пътната артерия е предвидена за разширяване, но за да бъде реализирано то, част от сградите в района трябва да бъдат съборени.

“Този въпрос стои нерешен близо 30 години. Предлагам Общинският съвет, с мотивирано решение, да допусне отклонение от нормативите, определени в Наредба №РД-02-20-2 от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортна система на урбанизираните територии. Реално подобна възможност е предвидена от законодателя, така че се надявам предложението ми да бъде прието в полза на живеещите в района жители”, коментира кметът на Благоевград.

Точката предстои да бъде разгледана на редовно заседание на Oбщински съвет на 24 февруари.

Related Articles

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол. Участъкът на моста над река Изгревско дере на път III-9901 Царево – Ахтопол –...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ