27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

В Благоевград обмислят отмяна на отчуждителни процедури

Внасят предложение за изменение на застроително-регулационен план, одобрен през 1994 г.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов е внесъл до Общинския съвет предложение да бъде изменен застроително-регулационен план, одобрен със заповед през 1994 г.

Според него десетки домове на благоевградски семейства по улиците “Митрополит Борис” и “Христо Силянов” подлежат на отчуждаване и събаряне. Според сега действащите документи пътната артерия е предвидена за разширяване, но за да бъде реализирано то, част от сградите в района трябва да бъдат съборени.

“Този въпрос стои нерешен близо 30 години. Предлагам Общинският съвет, с мотивирано решение, да допусне отклонение от нормативите, определени в Наредба №РД-02-20-2 от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортна система на урбанизираните територии. Реално подобна възможност е предвидена от законодателя, така че се надявам предложението ми да бъде прието в полза на живеещите в района жители”, коментира кметът на Благоевград.

Точката предстои да бъде разгледана на редовно заседание на Oбщински съвет на 24 февруари.

Related Articles

Представят обновените музеи – РИМ и РЕМО „Етър“ в Габрово

Представяне на реализираните дейности по обновяването на Регионалния исторически музей и на етнографския музей на открито „Етър“ ще се проведе в понеделник, 15 април...

Започва почистването на р. Марица в Пловдив

Започва дългоочакваното почистване на река Марица в Пловдив. Дейностите ще бъдат изпълнени от софийската фирма „БКС – Озеленяване“. Срокът е 90 дни. Работата е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ