13 C
Пловдив
сряда, ноември 29, 2023

В Благоевград обмислят отмяна на отчуждителни процедури

Внасят предложение за изменение на застроително-регулационен план, одобрен през 1994 г.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов е внесъл до Общинския съвет предложение да бъде изменен застроително-регулационен план, одобрен със заповед през 1994 г.

Според него десетки домове на благоевградски семейства по улиците “Митрополит Борис” и “Христо Силянов” подлежат на отчуждаване и събаряне. Според сега действащите документи пътната артерия е предвидена за разширяване, но за да бъде реализирано то, част от сградите в района трябва да бъдат съборени.

“Този въпрос стои нерешен близо 30 години. Предлагам Общинският съвет, с мотивирано решение, да допусне отклонение от нормативите, определени в Наредба №РД-02-20-2 от 20 декември 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортна система на урбанизираните територии. Реално подобна възможност е предвидена от законодателя, така че се надявам предложението ми да бъде прието в полза на живеещите в района жители”, коментира кметът на Благоевград.

Точката предстои да бъде разгледана на редовно заседание на Oбщински съвет на 24 февруари.

Related Articles

Скулпторът Н. Настев е победител в конкурса за изграждане на монумент на Кирил и Методий

Проектът на старозагорския скулптор Наско Настев е победител в конкурса за цялостно обемно-пространствена концепция за изграждане на паметник на светите братя Кирил и Методий....

На кръгла маса: Анализираха ефекти и дефекти на санирането на сгради в България

Сдружение с нестопанска цел „Алианс за висока строителна култура” (АВСК) инициира в София кръгла маса за качеството на санирането у нас. Форумът „Ефекти и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ