22 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

Възможност: Подновяват проекта за изграждане на нефтопровода Бургас – Александруполис

България и Гърция обсъждат възможността за подновяване на проекта за изграждане на нефтопровод между Бургас и Александруполис. Министрите на енергетиката на двете страни се очаква днес да подпишат меморандум по темата в Атина, предава БНТ. Предвижда се нефтопроводът да е с дължина от почти 280 км и с капацитет 10 млн. тона петрол годишно.

Президентът Радев е в гръцката столица и ще проведе среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и с президента Катерина Сакеларопулу.

По план петролопроводът между Бургас и Александруполис ще осигурява алтернативни доставки на нефт към България. Целта е страната ни да може да получава петрол оттам след 2025 година, когато ще изтече и договорената деругация за внос на руски петрол.

Темата беше обсъждана и при посещението на Катерина Сакеларопулу в София в началото на декември. Тогава президентът Радев подчерта, че възобновяването на проекта е от значение за България и Гърция.

„Петролопровод от Александруполис към Бургас – това ще даде възможност за доставка на критично важната суровина не само за България, а и за Румъния, за Украйна, за другите страни от Черноморския басейн“, каза той.

По време на посещението на Радев в Атина двете държави ще подпишат и документ за сътрудничество при гарантирането на газовите доставки и съхраняването на синьо гориво. Очаква се до една година да завърши строежа на терминала за втечнен газ в Александруполис, където страната ни участва като акционер с дял от 20%.

Снимка: БТА

Related Articles

„Архитектурният дух на Варна“ – четвърто издание на изложбата в галерия „Арт Маркони“

„Архитектурният дух на Варна” е мотото на четвъртото издание на изложбата, която всяка година галерия „Арт Маркони” и художниците, с които работи, посвещава на...

Ремонтираха още две църкви в община Павел баня

Още две църкви са ремонтирани в община Павел баня, информираха от пресцентъра на администрацията. Православният храм “Свети Димитър” в с. Турия вече е с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ