15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Влизаме във въздушния и морския Шенген с Румъния през март

Постигнато е политическо споразумение с австрийското, българското и румънското правителство за разширяване на Шенгенското пространство с Румъния и България с въздушни и морски граници от март 2024 г., пише „Digi24“.

Влизането в Шенген ще бъде поетапно – първо с въздушните и морските граници, последвано от преговори през годината за влизане в зоната за свободно движение и за сухопътните граници.

„На 23 декември 2023 г. Министерството на вътрешните работи постигна политическо споразумение с партньорските министерства на Австрия и България относно разширяването на Шенгенското пространство с Румъния и България и прилагането на достиженията на правото от Шенген в Румъния и България по въздушните и морските граници от март 2024 г., както и обсъждането през 2024 г. на прилагането му по сухопътните граници в тясна връзка с компенсаторните мерки за засилване на граничния контрол и прилагането на Дъблинското споразумение.

В съответствие с това на 26 и 27 декември по дипломатически канали, между министерствата на вътрешните работи, министерствата на външните работи, включително на равнище дипломатически мисии, акредитирани към ЕС, се проведоха обсъждания на проекта за решение на Съвета за правното включване на това политическо споразумение. Тези обсъждания ще продължат и в днешния ден.

Министерството на вътрешните работи благодари на Европейската комисия и испанското председателство, както и на МВР Австрия и МВР България за конструктивните дискусии, довели до политическото споразумение от 23 декември за достъпа на Румъния и България до Шенгенското пространство.

Related Articles

Започва спешна рехабилитация на улиците във Варна

По нареждане на кмета започва спешна рехабилитация на пътната мрежа във Варна. От дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ информират, че до един месец договорите...

Започва строителствотото на 7 пътни съоръжения в Старозагорско

6 надлеза и 1 подлез ще бъдат изградени на територията на Община Стара Загора. Това съобщи генералният директор на НКЖИ инж. Мария Генова по...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ