20 C
Пловдив
неделя, септември 24, 2023

Велинград: Проектираха система с геотермална енергия в детска градина

Във Велинград ще бъде изградена геотермална термопомпена инсталация за отопление, охлаждане и битово горещо водоснабдяване в детска градина „Еделвайс”. Общата стойност на проекта е 471 280 лв..

Интересното в проекта е, че не става дума за ползване на минерална вода, а за температурата на земята, която ще се акумулира в специални капсули с течност, поставени в 15 сондажа на 100 метра дълбочина. След това чрез топлообмен температурата ще се предава на изградената в детската градина система, в която ще циркулира обикновена вода.

Проектът е съгласуван с Басейнова дирекция Източнобеломорски район – Пловдив, след представянето на два доклада – хидроложки и геоложки. Строително-монтажните дейности ще се извършват предимно в почивните дни, за да не се пречи на отглеждането и образователния процес на децата.

Експерти са категорични, че с реализирането на проекта ще се увеличи енергийната ефективност на сградата и значително ще се намалят разходите за отопление. А най-важното е, че това отопление е по-здравословно за децата и щади околната среда.

Related Articles

След реставрация: Откриват официално Къща „Павлити“ в Стария Пловдив

Общински институт „Старинен Пловдив“ ще открие официално след реставрация една от архитектурните перли на Стария град - Къща „Павлити“. Събитието е утре - 19...

Бургас: Започна укрепване на свлачището под Летния театър

Под Летния театър в Бургас „работи“ свлачище, което застрашава крайморската алея и ежедневно ползващите я пешеходци. За това алармира преди повече от година администрацията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ