26 C
Пловдив
петък, юни 14, 2024

Варна спира продажбата на общинска собственост и предвижда промяна на ОУП

Мерките целят овладяване на презастрояването в града

В настоящия ОУП на Варна е заложен висок коефициент на застрояване, затова в новия се предвижда по-ниски параметри. Това обаче ще отнеме не по-малко от две – три години, защото изискванията на закона са такива.

Другата мярка срещу презастрояване в града е спирането на продажбата на общинска собственост. По думите на кмета Благомир Коцев тази практика е била засилена в последните години – общинските терени да стават частни и върху тях да се строят кооперации.

В тази връзка акцентът на Община Варна ще бъде облагородяване на градската среда и подобряване на инфраструктурата чрез ремонт на улици, тротоари, осигуряване на повече места за паркиране. Вече са утвърдени 100 млн. лв. за проектиране и изграждане. Част от справянето с проблема е и прилагането на уличната регулация, особено в новите квартали като „Бриз“, „Изгрев“ и някои от вилните зони.

Related Articles

Изграждат съвременен младежки център в Пещера

В Пещера започна строителството на Младежки център. Целта е да се създаде модерна и достъпна инфраструктура, отговаряща на нуждите и интересите на младите хора...

Правят 11 индустриални зони в Северна България

Ще бъдат финансирани с близо 207 млн. лв. от Плана за възстановяване Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ