29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Бургас и София вече разполагат със соларни кадастри

Общините Бургас и София вече разполагат със соларни кадастри. Те са достъпни вече на адреси burgas.solarcities.bg и sofia.solarcities.bg. Създаден е и Енергиен офис Бургас, който служи като център за консултации и информация за граждани и бизнеси, насочени към инвестиции във възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност. Дейностите са реализирани по проект „Градове, захранвани от слънцето. Да отключим слънчевия потенциал на Бургас и София (Слънчеви градове)“, финансиран от Европейската инициатива за климата (EUKI).

В рамките на проекта е публикувано Ръководство за изграждане на малки фотоволтаични инсталации, предоставяйки на обществото ръководство за успешно внедряване на фотоволтаични системи. Представен е Доклад за анализ на добри практики от европейски градове с ценни насоки и опит в областта на слънчевата енергия.

Вярваме в необходимостта от предоставяне на гражданите на инструменти, които да им позволяват информирани решения за инвестиции в енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, казаха от Община Бургас. Плановете на администрацията занапред включват разширяване на обхвата на соларния кадастър на град Бургас, който да обхваща съставните селища на общината. Предвижда се и въвеждане на нови функции, свързани с оценка на ползите от топлинна изолация на покривите и фасадите на сградите.

Related Articles

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Новият образец влиза в сила от 17 юни От 17 юни т.г. Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта, съобщиха...

УАСГ с готовност за разкриване на филиал в Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов презентира пред ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ доц. д-р арх. Гичка Кутова- Каменова и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ