15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Бургас и София вече разполагат със соларни кадастри

Общините Бургас и София вече разполагат със соларни кадастри. Те са достъпни вече на адреси burgas.solarcities.bg и sofia.solarcities.bg. Създаден е и Енергиен офис Бургас, който служи като център за консултации и информация за граждани и бизнеси, насочени към инвестиции във възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност. Дейностите са реализирани по проект „Градове, захранвани от слънцето. Да отключим слънчевия потенциал на Бургас и София (Слънчеви градове)“, финансиран от Европейската инициатива за климата (EUKI).

В рамките на проекта е публикувано Ръководство за изграждане на малки фотоволтаични инсталации, предоставяйки на обществото ръководство за успешно внедряване на фотоволтаични системи. Представен е Доклад за анализ на добри практики от европейски градове с ценни насоки и опит в областта на слънчевата енергия.

Вярваме в необходимостта от предоставяне на гражданите на инструменти, които да им позволяват информирани решения за инвестиции в енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, казаха от Община Бургас. Плановете на администрацията занапред включват разширяване на обхвата на соларния кадастър на град Бургас, който да обхваща съставните селища на общината. Предвижда се и въвеждане на нови функции, свързани с оценка на ползите от топлинна изолация на покривите и фасадите на сградите.

Related Articles

Община Смолян превръща изгоряло училище в Младежки център

Община Смолян планира да превърне изгорялата сграда на бившия техникум по дървообработване в Младежки център. Проектът, който вече е одобрен, ще се финансира със...

Киоски информират туристите за забележителностите в Панагюрище

Интерактивни устройства с екран и интерфейс ще обслужват гражданите и гостите на Панагюрище. Така наречените киоски вече са монтирани и ще предоставят различна информация...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ